El paisatge : percepció i representació : (el concepte de paisatge i el procés d'acceptació de la pintura de paisatges. Anàlisi visual del paisatge. Assaig metodològic aplicat a la Vall d'en Bas)

Author

Nogué, Àlex, 1953-

Director

Milicua, José, 1921-

Date of defense

1985-01-01

Pages

922 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Facultat de Belles Arts

Abstract

[cat] El paisatge, com a tema de reflexió teòrica, com origen de la concreció de personals poètiques i com objecte de sobtades i radicals transformacions, torna a estar de moda. Les causes d’aquesta revalorització obeeixen a una complexa i contradictòria trama ideològica. En els anys seixanta es va viure els començaments d'una eufòria consumista, l'atractiu econòmic i social de les grans concentracions urbanes i la substitució progressiva d'uns senyals de cultura pròpies per uns senyals de cultura importades. La posterior aparició d'una crítica al progrés, com a ideologia legitimadora de totes les transformacions, i la ruptura de les esperances socialistes, com a via d'accés a possibles utopies, introduïren, dins les cultures industrialitzades, la revalorització de forces i costums arrelades en la tradició centenària o en l'exotisme: el redescobriment de les coses velles. El paisatge, enquadrat en el context de revalorització del passat i com a sinònim de natura -la natura perduda- ocuparà un atractiu preferent. A l’alternativa d‘enderrocar, d’edificar, de transformar.. les noves situacions -econòmiques o ideològiques, tant se val- hi oposen la de remodelar, retocar, restaurar, i per que no, preservar. En pintura, la temàtica del paisatge esdevingué el motor decisiu pera la implantació de nous codis estètics, resultats d'innovadores actituds ideològiques referides als vincles entre l'home i la natura i als processos d'identificació nacional. A partir dels postulats d’algunes avantguardes que convertiren la pintura en model i representació alhora, el paisatge es convertí -fetes les justes excepcions- en una temàtica desfasada, vinculada, amb lleugeresa, a una ideologia reaccionaria i prototip d'uns interessos comercials més que creatius. La dècada dels vuitanta sembla haver-se encetat amb la integració de noves significacions pera cada mot, no se sap si per una major precisió o per una major ambigüitat. El paisatge podrà ésser també justament el contrari d'allò que fins ara s’havia entès.

Keywords

Pintura de paisatges; Pintura de paisaje; Landscape painting; Vall d'en Bas (Catalunya); Vall d'en Bas (Cataluña); Vall d'en Bas (Catalonia)

Subjects

75 - Painting

Knowledge Area

Ciències Humanes i Socials

Documents

ANF_TESI.pdf

125.6Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)