Modelo basado en la acción tutorial y el perfil de entrada del estudiante de grado para la identificación de variables que afectan al riesgo de abandono temprano

Author

Llauró Moliner, Alba

Director

Fonseca Escudero, David

Codirector

Romero Yesa, Susana

Date of defense

2024-01-29

Pages

263 p.



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. La Salle

Abstract

L'abandó primerenc de l'estudiant en l'àmbit del primer curs de grau universitari constitueix un tema d'estudi, recerca i prevenció que involucra tant a les universitats com a les entitats públiques, privades, famílies i altres ens de suport a l'estudiant. La majoria dels estudis realitzats s'han focalitzat a quantificar aquest fenomen a partir de les variables associades a l'estudiant. La present tesi doctoral, com a enfocament innovador, aborda una recerca per a identificar i quantificar els factors que caracteritzen el perfil d'ingrés dels estudiants de primer curs de grau universitari en centres privats a nivell de l'estat espanyol (en col·laboració amb tres universitats de diferents regions i disciplines), tenint en compte la percepció del tutor. L'objectiu de la recerca se centra en identificar el potencial risc d'abandó primerenc de l'alumne de primer curs de grau universitari a partir del seu perfil d'entrada i variables associades a l'estudi, i la intersecció amb la percepció del tutor al llarg dels dos primers mesos de seguiment acadèmic. La recerca utilitza un mètode etnogràfic que es fonamenta en dos factors clau: la influència d'unes certes característiques dels estudiants a l'inici del curs recollides en una enquesta personal pels tutors, i la percepció d'aquests davant les respostes a aquesta enquesta. L'estudi es centra en dos elements que inspiren la present proposta: la necessitat d'identificar ràpidament als estudiants que, a causa de les seves característiques inicials, presenten un major risc d'abandó, així com la importància de garantir un bon començament en el primer any del seu programa d'estudi. Per a dur a terme la recerca, s'empra un enfocament mixt que combina mètodes qualitatius i quantitatius per a l'anàlisi de dades. D'una banda, es dissenya i valguda un instrument quantitatiu que recull de manera agrupada sis dimensions: dades personals, accés a la universitat, dades actuals, elecció de la carrera, hàbits d'estudi i temps de dedicació a l'estudi. Aquest conjunt de variables identifica el potencial risc d'abandó de l'estudiant. D'altra banda, la ponderació de les variables i l'ajust de l'instrument es realitza de manera qualitativa a partir de la validació amb els tutors de cada àmbit de coneixement, escola i universitat, permetent caracteritzar el risc d'abandó de l'alumne per grau, escola i àmbit geogràfic. Els resultats obtinguts permeten categoritzar les principals variables del perfil estudiantil que influeixen en el risc d'abandó, establint-les com a aspectes a ser monitorats pels tutors, els qui poden utilitzar-la com a guia per a identificar als estudiants en situació de major vulnerabilitat i brindar-los un suport adequat des de les primeres etapes de la seva trajectòria acadèmica.


El abandono temprano del estudiante en el ámbito del primer curso de grado universitario constituye un tema de estudio, investigación y prevención que involucra tanto a las universidades como a las entidades públicas, privadas, familias y otros entes de soporte al estudiante. La mayoría de los estudios realizados se han focalizado en cuantificar este fenómeno a partir de las variables asociadas al estudiante. La presente tesis doctoral, como enfoque innovador, aborda una investigación para identificar y cuantificar los factores que caracterizan el perfil de ingreso de los estudiantes de primer curso de grado universitario en centros privados a nivel del estado español (en colaboración con tres universidades de distintas regiones y disciplinas), teniendo en cuenta la percepción del tutor. El objetivo de la investigación se centra en identificar el potencial riesgo de abandono temprano del alumno de primer curso de grado universitario a partir de su perfil de entrada y variables asociadas al estudio, y la intersección con la percepción del tutor a lo largo de los dos primeros meses de seguimiento académico. La investigación utiliza un método etnográfico que se fundamenta en dos factores clave: la influencia de ciertas características de los estudiantes al inicio del curso recogidas en una encuesta personal por los tutores, y la percepción de estos ante las respuestas a dicha encuesta. El estudio se centra en dos elementos que inspiran la presente propuesta: la necesidad de identificar rápidamente a los estudiantes que, debido a sus características iniciales, presentan un mayor riesgo de abandono, así como la importancia de garantizar un buen comienzo en el primer año de su programa de estudio. Para llevar a cabo la investigación, se emplea un enfoque mixto que combina métodos cualitativos y cuantitativos para el análisis de datos. Por un lado, se diseña y valida un instrumento cuantitativo que recoge de manera agrupada seis dimensiones: datos personales, acceso a la universidad, datos actuales, elección de la carrera, hábitos de estudio y tiempo de dedicación al estudio. Dicho conjunto de variables identifica el potencial riesgo de abandono del estudiante. Por otro lado, la ponderación de las variables y el ajuste del instrumento se realiza de forma cualitativa a partir de la validación con los tutores de cada ámbito de conocimiento, escuela y universidad, permitiendo caracterizar el riesgo de abandono del alumno por grado, escuela y ámbito geográfico. Los resultados obtenidos permiten categorizar las principales variables del perfil estudiantil que influyen en el riesgo de abandono, estableciéndolas como aspectos a ser monitoreados por los tutores, quienes pueden utilizarla como guía para identificar a los estudiantes en situación de mayor vulnerabilidad y brindarles un apoyo adecuado desde las primeras etapas de su trayectoria académica.


Scientifically translate to English: The early dropout of students in the context of the first year of university degree programs is a subject of study, research, and prevention that involves both universities and public and private entities, families, and other student support entities. Most studies conducted have focused on quantifying this phenomenon based on student-associated variables. The present doctoral thesis, as an innovative approach, undertakes research to identify and quantify the factors that characterize the profile of entry-level students in private university degree programs in the Spanish state (in collaboration with three universities from different regions and disciplines), taking into account the tutor's perception. The research objective is to identify the potential risk of early dropout of first-year university degree students based on their entry profile and study-associated variables, and the intersection with the tutor's perception during the first two months of academic monitoring. The research uses an ethnographic method based on two key factors: the influence of certain student characteristics at the beginning of the academic year collected through a personal survey by the tutors, and the perception of these tutors regarding the responses to the survey. The study focuses on two elements that inspire the current proposal: the need to quickly identify students who, due to their initial characteristics, are at higher risk of dropping out, as well as the importance of ensuring a successful start in the first year of their study program. To conduct the research, a mixed approach combining qualitative and quantitative methods for data analysis is employed. On one hand, a quantitative instrument is designed and validated, which aggregates six dimensions: personal data, university access, current data, choice of major, study habits, and study time dedication. This set of variables identifies the potential dropout risk of the student. On the other hand, the weighting of variables and instrument refinement is done qualitatively through validation with tutors from each field of knowledge, school, and university, allowing for the characterization of student dropout risk by degree, school, and geographical area. The results obtained allow for the categorization of the main student profile variables that influence dropout risk, establishing them as aspects to be monitored by tutors, who can use them as a guide to identify students in situations of greater vulnerability and provide them with appropriate support from the early stages of their academic journey.

Keywords

Abandono temprano; Alumnos de primer grado; Tutorías; Identificación

Subjects

378 - Higher education. Universities. Academic study

Knowledge Area

Enginyeria, indústria i construcció

Documents

Tesi_Alba_Llauro.pdf

13.43Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)