El cáncer de mama: impacto físico, emocional y repercusión en la calidad de vida.

Author

Tejada Musté, Raquel

Director

Jiménez Herrera, María Francisca

Flores Mateo, Gemma

Date of defense

2023-11-24

Pages

204 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Infermeria

Abstract

Introducció El càncer de mama és el més freqüent en dones i una de les primeres causes de morbimortalitat mundial. En l'home és una malaltia infreqüent i poc investigada que té un gran impacte en la seva qualitat de vida. Objectius Descriure la vivència dels homes amb càncer de mama i l'afectació en la seva qualitat de vida; analitzar la percepció de qualitat de vida per part de les pacients amb càncer de mama que reben tractament amb quimioteràpia, cirurgia i radioteràpia, amb la finalitat de poder proporcionar cures de qualitat dirigits a totes les esferes de la persona tenint en compte, a més de la part física, la part emocional i espiritual, amb una visió més holística de l'ésser humà. A més, determinar les variables que influeixen en la qualitat de vida, detectant els moments del procés que tenen major repercussió sobre ella; i valorar l'efectivitat del gingebre en el control de nàusees i vòmits induïts per la quimioteràpia en pacients que prenen, a més, antiemètics. Metodologia Les metodologies utilitzades han estat: una revisió sistemàtica de la literatura; un estudi observacional, longitudinal i prospectiu; i un estudi longitudinal, aleatoritzat i prospectiu.


Introducción El cáncer de mama es lo más frecuente en mujeres y una de las primeras causas de morbimortalidad mundial. En el hombre es una enfermedad infrecuente y poco investigada que tiene un gran impacto en su calidad de vida. Objetivos Describir la vivencia de los hombres con cáncer de mama y la afectación en su calidad de vida; analizar la percepción de calidad de vida por parte de las pacientes con cáncer de mama que reciben tratamiento con quimioterapia, cirugía y radioterapia, con el fin de poder proporcionar curas de calidad dirigidos a todas las esferas de la persona teniendo en cuenta, además de la parte física, la parte emocional y espiritual, con una visión más holística del ser humano. Además, determinar las variables que influyen en la calidad de vida, detectando los momentos del proceso que tienen mayor repercusión sobre ella; y valorar la efectividad del jengibre en el control de náuseas y vómitos inducidos por la quimioterapia en pacientes que toman, además, antieméticos. Metodología Las metodologías utilizadas han estado: una revisión sistemática de la literatura; un estudio observacional, longitudinal y prospectivo; y un estudio longitudinal, aleatorizado y prospectivo.


Introduction Breast cancer is the most common in women and one of the world's leading causes of morbimortality. In man, it is a rare and under-researched disease that has a major impact on their quality of life. Targets To describe the lives of men with breast cancer and the effects on their quality of life; to analyse the perception of quality of life by patients with breast cancer who receive treatment with chemotherapy, surgery and radiotherapy, in order to provide quality care aimed at all spheres of the person, taking into account, in addition to the physical, emotional and spiritual part, a more holistic view of the human being. In addition, to determine the variables that influence the quality of life, detecting the moments of the process that have the greatest impact on it; and to assess the effectiveness of ginger in the control of nausea and vomiting induced by chemotherapy in patients who also take antiemetics. Methodology The methodologies used have been: a systematic review of the literature; an observational, longitudinal and prospective study; and a longitudinal, randomized and prospective study.

Keywords

Càncer de mama; Qualitat de vida; Quimioteràpia; Calidad de vida; Breast Cancer; Quality of life; Chemotherapy

Subjects

616 - Pathology. Clinical medicine

Knowledge Area

Ciències de la salut

Documents

TESIS Raquel Tejada Musté.pdf

86.22Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)