Towards The Direct Synthesis Of Chiral Amines Via Asymmetric Rhodium Catalyzed Hydroaminomethylation Reactions

dc.contributor
Universitat Rovira i Virgili. Departament de Química Física i Inorgànica
dc.contributor.author
Langlois, Joris
dc.date.accessioned
2024-01-25T10:40:43Z
dc.date.issued
2023-12-15
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/689866
dc.description.abstract
Amines quirals, fonamentals en substàncies naturals, productes farmacèutics i compostos industrials, constitueixen el 40-45% dels medicaments de petita molècula. Actuen com a eines versàtils en síntesi química. Aquesta tesi explora l'hidroaminometilació homogènia asimètrica d'alquens (1,1-diarietilens, ciclopropilmetacrilamides) i hidroaminometilació intramolecular de derivats d'estirè que contenen amines. Es discuteixen troballes preliminars sobre catalitzadors químics heterogenitzats per a l'hidroaminometilació. En l'hidroformilació asimètrica i hidroaminometilació de 1,1-diarietilens, els ligands basats en sucre L14 i L15 destaquen, aconseguint bones conversions, moderada quimioselectivitat i fins a un excés enantiomèric (ee) del 41%. Les amines quirals s'obtenen amb un rendiment del 30-47% i valors de ee entre 23 i 36%. El fenol protegit 3.20 millora la quimioselectivitat i enantioselectivitat, assolint fins a un 46% de ee. Els cromanols quàlics 3.8a-g se sintetitzen amb rendiments del 45-90% via hidroformilació asimètrica, marcatge un hito en la síntesi directa de Tolterodina i derivats. El Capítol IV es centra en la reactivitat de 2-ciclopropilmetacrilamides en hidroformilació i hidroaminometilació catalitzades per ròdium.
ca
dc.description.abstract
Aminas quirales, fundamentales en sustancias naturales, fármacos y compuestos industriales, constituyen el 40-45% de los medicamentos de pequeñas moléculas. Actúan como herramientas versátiles en síntesis química. Esta tesis explora la hidroaminometilación homogénea asimétrica de alquenos (1,1-diarietilenos, ciclopropilmetacrilamidas) e hidroaminometilación intramolecular de derivados de estireno que contienen aminas. Se discuten hallazgos preliminares sobre catalizadores quirales heterogeneizados para la hidroaminometilación. En la hidroformilación asimétrica e hidroaminometilación de 1,1-diarietilenos, los ligandos basados en azúcar L14 y L15 destacan, logrando buenas conversiones, moderada quimioselectividad y hasta un exceso enantiomérico (ee) del 41%. Las aminas quirales se obtienen con un rendimiento del 30-47% y valores de ee entre 23 y 36%. El fenol protegido 3.20 mejora la quimioselectividad y enantioselectividad, alcanzando hasta un 46% de ee. Los cromanoles quirales 3.8a-g se sintetizan con rendimientos del 45-90% vía hidroformilación asimétrica, marcando un hito en la síntesis directa de Tolterodina y derivados. El Capítulo IV se centra en la reactividad de 2-ciclopropilmetacrilamidas en hidroformilación y hidroaminometilación catalizadas por rodio.
ca
dc.description.abstract
Chiral amines, pivotal in natural substances, pharmaceuticals, and industrial compounds, constitute 40–45% of small-molecule drugs. They serve as versatile tools in chemical synthesis. This thesis delves into homogeneous asymmetric hydroaminomethylation of alkenes (1,1-diarylethenes, cyclopropylmethacrylamides) and intramolecular hydroaminomethylation of amine-containing styrene derivatives. Preliminary findings on heterogenized chiral catalysts for hydroaminomethylation are discussed. In asymmetric hydroformylation and hydroaminomethylation of 1,1-diarylethenes, sugar-based ligands L14 and L15 excel, achieving good conversions, moderate chemoselectivity, and up to 41% enantiomeric excess (ee). Chiral amines are obtained with 30-47% yield and ee values between 23 and 36%. Protected phenol 3.20 enhances chemoselectivity and enantioselectivity, reaching up to 46% ee. Chiral chromanols 3.8a-g are synthesized in yields of 45-90% via asymmetric hydroformylation, marking a milestone in the direct synthesis of Tolterodine and derivatives. Chapter IV focuses on the reactivity of 2-cyclopropylmethacrylamides in Rh-catalyzed hydroformylation and hydroaminomethylation.
ca
dc.format.extent
278 p.
ca
dc.language.iso
eng
ca
dc.publisher
Universitat Rovira i Virgili
dc.rights.license
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
ca
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Catàlisi
ca
dc.subject
Asimètric
ca
dc.subject
Hidroaminometilació
ca
dc.subject
Catálisis
ca
dc.subject
Asimétrico
ca
dc.subject
Hidroaminometilación
ca
dc.subject
Catalysis
ca
dc.subject
Asymmetric
ca
dc.subject
Hydroaminomethylation
ca
dc.subject.other
Ciències
ca
dc.title
Towards The Direct Synthesis Of Chiral Amines Via Asymmetric Rhodium Catalyzed Hydroaminomethylation Reactions
ca
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
54
ca
dc.subject.udc
546
ca
dc.subject.udc
547
ca
dc.contributor.director
Godard, Cyril
dc.contributor.director
Urrutigoity, Martine
dc.embargo.terms
24 mesos
ca
dc.date.embargoEnd
2025-12-14T01:00:00Z
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/embargoedAccess


Documents

This document contains embargoed files until 2025-12-14

This item appears in the following Collection(s)