A computational re-assessment of sexual dimorphism in the human cranium beyond traditional morphometrics: geometric morphometric methods and neural network analysis

Author

Del Bove, Antonietta

Director

Lorenzo Merino, Carlos

Profico, Antonio

Date of defense

2023-12-01

Pages

265 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Història i Història de l'Art

Abstract

L'objectiu principal d'aquesta tesi de doctorat és avançar en l'estudi i la comprensió del dimorfisme sexual en els cranis humans moderns. Per aconseguir aquests objectius, primerament explorem quines són les característiques anatòmiques adequades per establir el dimorfisme sexual. En segon lloc, introduïm un mètode innovador per determinar el sexe dels cranis humans. Per complir aquests objectius, apliquem l'enfocament de Morfometria Geomètrica a una mostra geogràfica diversa de cranis. La nostra recerca abasta tres estudis diferents, un centrat en el neurocrani, un altre en l'os frontal i l'últim en el crani complet, amb un total de 228 individus, tant dones com homes. A la recerca del segon objectiu, realitzem un Neural Network Analysis utilitzant 10 mesures lineals. Emprarem un conjunt de dades global per a aquest anàlisi. Els resultats obtinguts d'aquests quatre estudis demostren la utilitat tant de la Morfometria Geomètrica com de la Neural Network Analysis en l'avanç de la nostra comprensió del dimorfisme sexual en els cranis humans.


El objetivo principal de esta tesis de doctorado es avanzar en el estudio y la comprensión del dimorfismo sexual en los cráneos humanos modernos. Para lograr estos objetivos, primero exploramos cuáles son las características anatómicas adecuadas para establecer el dimorfismo sexual. En segundo lugar, introducimos un método novedoso para determinar el sexo de los cráneos humanos. Para cumplir con estos objetivos, aplicamos el enfoque de Morfometría Geométrica a una muestra de proveniencia geográficas variadas de cráneos. Nuestra investigación abarca tres estudios distintos, uno centrado en el neurocráneo, otro en el hueso frontal y el último en el cráneo completo, involucrando un total de 228 individuos, tanto mujeres como hombres. En busca del segundo objetivo, realizamos un Neural Network Analysis utilizando 10 mediciones lineales. Empleamos un conjunto de datos global para este análisis. Los resultados derivados de estos cuatro estudios demuestran la utilidad tanto de la Morfometría Geométrica como del Neural Network Analysis en el avance de nuestra comprensión del dimorfismo sexual en los cráneos humanos.


The primary objective of this Ph.D. dissertation is to advance the study and understanding of sexual dimorphism in modern human crania. To achieve these objectives, we first explore which anatomical features are suitable for establishing sexual dimorphism. Secondly, we introduce a novel method for determining the sex of human crania. To fulfill these objectives, we apply the Geometric Morphometrics approach to a diverse geographical sample of crania. Our research encompasses three distinct studies, one focusing on the neurocranium, another on the frontal bone, and the final one on the entire cranium, involving a total of 228 individuals, both female and male. In pursuit of the second objective, we conduct a Neural Network Analysis using 10 linear measurements. We employ a craniometric worldwide dataset for this analysis.

Keywords

dimorfisme sexual; Antropologia física; geometria morfomètrica; dimorfismo sexual; Geometric Morphometrics; Sexual dimorphism; Physical Anthropolog

Subjects

572 - Physical anthropology; 9 - geography. Biography. History; 90 - Archaeology. Prehistory

Knowledge Area

Arts i humanitats

Documents

TESI Antonietta Del Bove.pdf

21.65Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)