Creation et validation d’une rubrique d’evaluation de la gestion du personnel des PME familiales du secteur hotelier

Author

Femba Fiba, Pierre

Director

Isus, Sofia

Tefe Tagne, Robert

Date of defense

2023-11-03

Pages

358 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament de Pedagogia i Psicologia

Abstract

Aquesta investigació pretén oferir una eina d'avaluació de la gestió del personal a les pimes familiars del sector hoteler, aplicable a Espanya i al Camerun, en el context post-Covid. Aquesta investigació és la continuació dels treball de diversos teòrics que han centrat els seus plantejaments en la pertinencia dels recursos humans en bon funcionament dels establiments hotelers (PHUONG AN NGUYEN, 2018; BENJELOUN 2019). Per tant, la pregunta principal de recerca és la següent: quins són els elements pertinents d’una rúbrica que puguin contribuir de manera heurística a l'avaluació de la gestió de personal a les pimes familiars del sector hoteler? Per obtenir una resposta a aquesta pregunta, s’aborda amb un enfocament qualitatiu-quantitatiu. L'enquesta qualitativa es va començar amb la metaanàlisi per a la construcció i creació de la rúbrica, després es va procedir a la validació de la secció per part de vuit experts i, finalment, es van realitzar entrevistes semidirigides als directors dels setze hotels espanyols i camerunesos. Per a l'enquesta quantitativa, es va utilitzar la rúbrica transformada en un qüestionari a tres-centes divuit persones empleades en els hotels seleccionats. La prova de fiabilitat de la rúbrica es va realitzar mitjançant el programari SPSS 23, que va proporcionar un nivell de fiabilitat positiu per les quatre rubricas. L’anàlisi del contingut dels resultats significatius de les entrevistes semidirigides van consolidar els resultats de fiabilitat de la rúbrica. La rúbrica pot ajudar a reduir la bretxa entre la realitat de la gestió dins dels establiments hotelers, i la que hauria de ser d'acord amb la base teòrica en aquest camp. Aquests resultats es van discutir sota la perspectiva de Thévenet (2012) i Peretti (2016).


Esta investigación tiene como objetivo ofrecer una herramienta de evaluación de la gestión de personal dentro de las pymes familiares del sector hotelero, aplicable en España y Camerún, en el contexto post-Covid. Esta investigación es la continuación del trabajo de varios teóricos que han centrado sus planteamientos en la relevancia de los recursos humanos en el buen funcionamiento de los establecimientos hoteleros (PHUONG AN NGUYEN, 2018; BENJELOUN 2019). Por lo tanto, la pregunta principal de investigación es: ¿cuáles son los elementos constituyentes de una rúbrica que contribuyan heurísticamente a la evaluación de la gestión de personal en las pymes familiares del sector hotelero? Para obtener una respuesta a esta pregunta, se aborda el enfoque cualitativo-cuantitativo. La encuesta cualitativa se comenzó con el meta-análisis para la construcción y creación de la rúbrica, después se procedió a la validación del apartado por ocho expertos y, finalmente, se realizaron entrevistas semidirigidas a los directores de los dieciséis hoteles españoles y cameruneses. Para la encuesta cuantitativa, se administró la rúbrica transformada en un cuestionario sobre trescientos dieciocho empleados de hoteles. La prueba de fiabilidad de la rúbrica se realizó con el software SPSS 23, el cual proporcionó el nivel de fiabilidad positivos de las cuatros rubricas. El análisis de los resultados significativos de las entrevistas semidirigidas vinieron a consolidar los resultados de fiabilidad de la rúbrica. La rúbrica puede ayudar a reducir el desfase entre la realidad de la gestión dentro de los establecimientos hoteleros, y lo que debe ser de acuerdo con la base teórica en este campo. Estos resultados fueron discutidos en la perspectiva de Thévenet (2012) y Peretti (2016).


This research aims to provide an instrument for evaluating personnel management within family SMEs in the hotel sector, applicable in Spain and Cameroon, in this post-Covid context. This research is an extension of the work of several theorists who have focused their approaches on the relevance of human resources in the proper functioning of hotel establishments (PHUONG AN NGUYEN, 2018; BENJELOUN 2019). Therefore, the main research question is the following: what are the relevant elements constituting a rubric likely to contribute heuristically to the evaluation of the personnel management of family SMEs in the hotel sector? To provide an answer to this question, the qualitative-quantitative approach is used. The qualitative investigation began with the meta-analysis for the construction and creation of the rubric, then we proceeded to the validation of the rubric by 8 experts and finally, we conducted semi-structured interviews with the directors of the sixteen Spanish hotels and Cameroonian. For the quantitative survey, the rubric transformed into a questionnaire was administered to three hundred and eighteen hotel staff. The reliability test of the rubric was carried out on the SPSS 23 software. The result was a positive level of reliability for the four sub-sections respectively. The content analysis of significant extracts from the semi-structured interviews consolidated the reliability results of the rubric. The rubric can help reduce the existing gap between the reality of management within hotel establishments, and what should be according to the theoretical bases in the field. These results were discussed from the perspective of Thévenet (2012) and Peretti (2016).

Keywords

Rubrica; Pimes familiars; Sector hoteler; Rubrica; Pymes familiares; Sector hotelero; Rubric; Family SMEs; Hotel sector

Subjects

3 - Social Sciences

Knowledge Area

Sociologia

Documents

Tpff1de1.pdf

3.728Mb

 

Rights

L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

This item appears in the following Collection(s)