Dies de taula»: festa i art a Mallorca a l’edat moderna. Estudi i consideracions entorn del cerimonial de l’arxiu (1541-1686) i la taula dels jurats

Author

Escobar Sánchez, Ana Maria

Director

Villalonga Vidal, Andreu Josep

Tutor

Villalonga Vidal, Andreu Josep

Date of defense

2022-06-21

Pages

1888 p.



Department/Institute

Universitat de les Illes Balears. Doctorat en Història, Història de l'Art i Geografia

Abstract

[cat] La tesi doctoral estudia el concepte de «dies de taula» en el context municipal de Ciutat de Mallorca en els segles XVI i XVII, qüestió que reflecteix la normativització institucional de les festes públiques, a partir de l’anàlisi exhaustiva del manuscrit Cerimonial de l’arxiu (1541-1686), document cabdal per a l’estudi del cerimonial d’època moderna. Lligat als dies de taula, es posa en relleu per una banda, la figura del setè jurat o escrivà de despeses menudes de la Universitat, càrrec poc conegut de gran importància pel cerimonial i, per altra banda, la taula dels jurats de Mallorca (1659), peça que plasma gràficament els dies de taula a mode d’escriptura exposada. La taula dels jurats i els dies de taula es comparen amb exemples coetanis a nivell nacional i internacional. Amb respecte al component historicoartístic de les celebracions, s’analitzen per separat els elements artístics que feien part del fet festiu, usant els cinc sentits com a fil conductor, tot i que incidint en el seu caràcter intrínsec multisensorial i d’obra d’art total. Finalment, es recorren un a un els dies de taula, les seves característiques artístiques i evolució històrica, reflexionant sobre la seva condició de patrimoni cultural immaterial. S’incorpora, a mode d’apèndix, la transcripció íntegra del Cerimonial de l’arxiu, a la qual es pot accedir a través dels vincles a les referències disponibles al PDF per mitjà del mètode de document navegable.


[spa] La tesis doctoral estudia el concepto de «días de tabla» en el contexto municipal de Ciutat de Mallorca en los siglos XVI y XVII, cuestión que refleja la normativización institucional de las fiestas públicas a partir del análisis exhaustivo del manuscrito Cerimonial de l’arxiu (1541- 1686), documento esencial para el estudio del ceremonial de época moderna. Ligado a los días de tabla se pone en relieve, por una parte, la figura de séptimo jurado o escribano de gastos menores de la Universitat, cargo poco conocido de gran importancia para el ceremonial y, por otra parte, la taula dels jurats (1659), pieza que plasma gráficamente los días de tabla a modo de escritura expuesta. La tabla de los jurados y los días de tabla se comparan con ejemplos coetáneos a nivel nacional e internacional. Con respecto al componente histórico-artístico de las celebraciones, se analizan por separado los elementos artísticos que conformaban el hecho festivo, usando los cinco sentidos como hilo conductor, aunque incidiendo en su carácter intrínseco multisensorial y de obra de arte total. Finalmente, se recorren uno a uno los llamados días de tabla, sus características artísticas y evolución histórica, reflexionando sobre su condición de patrimonio cultural inmaterial. Se incorpora a modo de apéndice la transcripción íntegra del Cerimonial de l’arxiu, a la cual se puede acceder a través de los vínculos en las referencias disponibles en PDF por medio del método de documento navegable.


[eng] “Communion days”: celebrations and art in Majorca in the modern age. Study and reflections about the cerimonial de l’arxiu (1541-1686) manuscript and the taula dels jurats artwork. The doctoral thesis studies the concept of “dies de taula” (in English known as Communion Days), in the 16th and 17th century in Ciutat de Mallorca, which reflects the normativity of public celebrations, based in a deep analysis of the manuscript Cerimonial de l’arxiu (1541- 1686), an essential source for the study of modern age ceremonial. Regarding the Communion Days, the thesis highlights the importance of the figure of the seventh councillor of the “Universitat” (local government), an unknown municipal charge which vital for the ceremonial development and, on the other hand, the “taula dels jurats” (“councillors board”), a ceremonial panel in which the Communion Days are graphically represented. Communion Days and the ceremonial panel are compared to other examples from the national and international context. About historical and artistical features, the celebrations’ artistic components are analysed separately, using the five senses as a common thread, although incising of their multisensorial and total artwork character. Finally, Communion Days are treated one by one, taking into consideration their artistic features and historical evolution, reflecting on their condition of non-material cultural heritage. The full transcription of the source Cerimonial de l’arxiu is included as an appendix, accessible in the PDF file through the links in the references.

Keywords

Festa; Art; Mallorca; Edat moderna

Subjects

93 - History. Auxiliary sciences of history. Local History

Knowledge Area

Història de l’art modern

Documents

Escobar_Sanchez_AnaMaria.pdf

76.97Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)