Incidencia y factores de riesgo de exacerbación grave y muerte en pacientes codiagnosticados de EPOC y Diabetes Mellitus tipo 2

Author

Castañ Abad, Maria Teresa

Director

Godoy i García, Pere

Date of defense

2023-09-18

Pages

173 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament de Medicina

Abstract

Antecedents i objectius: La diabetis mellitus tipus 2 (DM2) és una comorbiditat freqüent en els pacients amb malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC). Les exacerbacions greus en els pacients MPOC és una de les causes més freqüents d’ingrés hospitalari, i de mortalitat. Els objectius d’aquest treball han estat estimar la prevalença de DM2 en una cohort de pacients diagnosticats de MPOC, determinar si aquesta associació augmenta el risc d’hospitalització per exacerbació greu; estimar en una altra cohort de pacients codiagnosticats de MPOC i DM2 la incidència d’hospitalització per exacerbació greu de la MPOC i els factors de risc associats, així com l’estudi de mortalitat per qualsevol causa. Metodologia: la tesi consta d’un estudi de cohorts prospectiu amb 512 pacients diagnosticats de MPOC de Mollerussa (Lleida, Espanya), i un estudi de cohort prospectiu de pacients codiagnosticados de MPOC i DM2 de Lleida ciutat. Les variables estudiades van ser el sexe, la edat, l’índex de massa corporal (IMC), el perímetre de cintura, l’hàbit tabàquic, l’hàbit enòlic, la hipertensió arterial (HTA), la IC, la insuficiència renal crònica (IRC), el FEV1, FEV1/FVC, categorització GOLD, HbAc1, vacuna antigripal y antineumòccica, les exacerbacions greus prèvies a l’inici de l’estudi i durant l’estudi i la mortalitat. Resultats: La prevalença de DM2 en els pacients MPOC va ser del 25,8%; la incidència d’exacerbació greu en els dos anys d’estudi va ser del 28,6%; la mortalitat acumulada durant els 4 anys va ser del 26,3%; els factors de risc associats al risc d’hospitalització i mort foren l’estadi GOLD avançat, l’antecedent d’exacerbació greu de la MPOC l’any anterior i la insuficiència cardíaca (IC). La incidència d’exacerbació greu va ser inferior en el segon any d’estudi. La vacuna antigripal en el període complert de l’estudi va demostrar una reducció del 40% en el risc d’exacerbació greu. Conclusions: La prevalença de la DM2 en els pacients MPOC és elevada, i comporta un augment en el risc d’hospitalització i mort d’aquests pacients; la incidència d’exacerbacions greus és elevada en els pacients codiagnosticats de MPOC i DM2; la IC i una menor fracció FEV1/FVC podria augmentar el risc d’exacerbació greu i mort. L’antecedent d’exacerbació de MPOC l’any anterior té una capacitat predictiva elevada per noves exacerbacions. La vacuna antigripal es mostra com una mesura protectora davant l’hospitalització per exacerbació greu.


Antecedentes y objetivos: La diabetes mellitus tipo 2 (DM2) es una comorbilidad frecuente en los pacientes con enfermedad pulmonar obstructiva crónica (EPOC). Las exacerbaciones graves en los pacientes EPOC son una de las causas más frecuentes de ingreso hospitalario y de mortalidad. Los objetivos de este trabajo fueron estimar la prevalencia de DM2 en una cohorte de pacientes diagnosticados de EPOC, determinar si esta asociación aumenta el riesgo de exacerbación grave; estimar en otra cohorte de pacientes codiagnosticados de EPOC y DM2 la incidencia exacerbación grave de la EPOC y los factores de riesgo asociados, así como la mortalidad por cualquier causa. Metodología: la tesis consta de un estudio de cohortes con 512 pacientes diagnosticados de EPOC de Mollerussa (Lleida, España); y otro estudio de cohorte de pacientes codiagnosticados de EPOC y DM2 de Lleida ciudad. Las variables estudiadas fueron el sexo, la edad, el índice de masa corporal (IMC), el perímetro de cintura, el hábito tabáquico, el hábito enólico, la hipertensión arterial (HTA), la IC, la insuficiencia renal crónica (IRC), el FEV1, FEV1/FVC, categorización GOLD, HbAc1, vacuna antigripal y antineumócica, las exacerbaciones graves previas al inicio del estudio y durante el estudio y la mortalidad. Resultados: La prevalencia de DM2 en los pacientes EPOC fue de 25,8%; la incidencia de exacerbación grave en los dos años de estudio fue del 28,6%; la mortalidad acumulada durante los 4 años fue del 26,3%; los factores de riesgo asociados al riesgo de hospitalización y muerte fueron el estadio GOLD avanzado, el antecedente de exacerbación grave de EPOC en el año anterior y la insuficiencia cardíaca (IC). La incidencia de exacerbación grave fue inferior en el segundo año del estudio. La vacunación antigripal en el periodo completo de estudio demostró una reducción del 40% en el riesgo de exacerbación grave. Conclusiones: La prevalencia de la DM2 en los pacientes EPOC es elevada, y comporta un aumento en el riesgo de hospitalización y muerte de estos pacientes; la incidencia de exacerbaciones graves es elevada en los pacientes codiagnosticados de EPOC y DM2; la IC y una menor fracción de FEV1/FVC podrían aumentar el riesgo de exacerbación grave y muerte. El antecedente de exacerbación grave de EPOC en el año anterior posee una capacidad predictiva elevada para nuevas exacerbaciones. La vacuna antigripal se muestra como medida protectora ante la hospitalización por exacerbación grave.


Background and objectives: Type 2 Diabetes Mellitus (DM2) is a frequent comorbidity in patients with chronic obstructive pulmonary disease (COPD). Severe exacerbations in COPD patients are one of the most frequent causes of hospital admission and mortality. The objectives of this work have been to estimate the prevalence of DM2 in a cohort of patients diagnosed with COPD, to determine whether this correlation increases the risk of hospitalization admission, to estimate in another cohort of patients co-diagnosed with COPD and DM2 the incidence of hospital admission for severe exacerbation of COPD and associated risk factors, as well as all-cause mortality. Methods: Thesis deals with a prospective cohort study with 512 patients diagnosed with COPD from Mollerussa (Lleida, Spain), and another prospective cohort study of patients co-diagnosed with COPD and DM2 from the city of Lleida. The variables studied were sex, age, body mass index, waist circumference, smoking habit, alcohol habit, blood pressure, HF, chronic renal failure, FEV1, FEV1/FVC, GOLD stages, HbAc1, influenza and pneumococcal vaccine, record of severe exacerbations prior to the start of the study and during the study, mortality record. Results: The prevalence of DM2 in COPD patients was 25.8%; the incidence of hospital admission due to severe exacerbation during the two years of the study was 28.6%; the mortality during the four years was 26,3%; the risk factors associated with the risk of hospital admission and death were advanced GOLD stage, a history of COPD severe exacerbation in the previous year and heart failure (HF). The incidence of severe exacerbation was lower in the second year of the study. Influenza vaccination demonstrated a 40% reduction in the risk of severe exacerbation in the whole period of the study. Conclusion: The prevalence of DM2 in COPD patients is high and increases the risk of hospital admission and death in these patients; the incidence of severe exacerbations is high in patients co-diagnosed with COPD and DM2; HF and lower FEV1/FVC could increase the risk of severe exacerbation and death. A history of COPD severe exacerbation in the previous year has a high predictive capacity for new exacerbations. The influenza vaccine is shown as a protective measure against hospital admission due to severe exacerbation.

Keywords

Malaltia pulmonar obstructiva crònica; Diabetis mellutis tipus 2; Exacerbació greu; Enfermedad pulmonar obstructiva crónica; Diabetes mellitus tipo 2; Exacerbación grave; Chronic obstructive pulmonary disease; Type 2 Diabetes Mellitus; Severe exacerbation

Subjects

61 - Medical sciences

Knowledge Area

Medicina

Documents

This document contains embargoed files until 2024-09-17

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)