Organización democrática de un centro y aprendizajes de la comunidad. Un estudio de caso

Author

Adame García, Lorena

Director

García Yeste, Carme

Date of defense

2023-09-08

Pages

238 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Pedagogia

Abstract

Aquesta investigació ha tingut com a objectiu principal identificar la relació que es produeix entre l'organització democràtica i els aprenentatges que es produeixen entre les persones que participen en comissions mixtes. Les comissions mixtes (Barrip 2005, Aubert et al.2008, Elboj et al. 2002, Puigvert i Santacruz, 2006) també formen part de la participació educativa de la comunitat que es defineixen al projecte INCLUD-ED. Consisteix en la realització dactivitats que contribueixen a laprenentatge de lalumnat dins o fora de lhorari escolar (INCLUD-ED Consortium, 2011). El nostre focus de recerca se centra en les comissions mixtes. Per això s'ha realitzat un estudi teòric a fi de recopilar els elements considerats per la comunitat científica. Hi ha tres elements bàsics: Democràcia, Aprenentatge i participació. A partir d'aquests elements s'ha dissenyat un esquema que vertebra el treball de camp i l'anàlisi posterior de les dades. Per això hem fet servir una metodologia qualitativa amb orientació comunicativa sota la forma destudi de casos. Hem seleccionat un centre educatiu, el CEIP Martín Chico, ubicat al municipi de Segòvia (Castella i Lleó) que es va transformar en Comunitat d'Aprenentatge el curs 2013-2014. L'anàlisi de les dades obtingudes ha permès extreure tres conclusions principals: La major part dels elements identificats per la comunitat científica apareixen al centre, la participació en comissions mixtes suposa viure en la pròpia experiència els valors i els procediments democràtics, la comunitat educativa no és realment conscient dels aprenentatges que es produeixen com a fruit de la participació en comissions mixtes. Alhora, s'han identificat algunes contribucions teòriques i altres de caràcter pràctic que puguin resultar d'interès per a altres centres.


Esta investigación ha tenido como objetivo principal identificar la relación que se produce entre la organización democrática y los aprendizajes que se producen entre las personas que participan en comisiones mixtas. Las comisiones mixtas (Barrio 2005, Aubert et al.2008, Elboj et al. 2002, Puigvert y Santacruz, 2006) también forman parte de la participación educativa de la comunidad que se definen en el proyecto INCLUD-ED . Consiste en la realización de actividades que contribuyen al aprendizaje del alumnado dentro o fuera del horario escolar (INCLUD-ED Consortium, 2011). Nuestro foco de investigación se centra en las comisiones mixtas. Para ello se ha realizado un estudio teórico con objeto de recopilar los elementos considerados por la comunidad científica. Existen tres elementos básicos: Democracia, Aprendizaje y participación. A partir de dichos elementos se ha diseñado un esquema que vertebra el trabajo de campo y el posterior análisis de los datos. Para ello hemos empleado una metodología cualitativa con orientación comunicativa bajo la forma de estudio de casos. Hemos seleccionado un centro educativo, el CEIP Martín Chico, ubicado en el municipio de Segovia (Castilla y León) que se transformó en Comunidad de Aprendizaje en el curso 2013-2014. El análisis de los datos obtenidos ha permitido extraer tres conclusiones principales: La mayor parte de los elementos identificados por la comunidad científica aparecen en el centro, la participación en comisiones mixtas supone vivir en la propia experiencia los valores y procedimientos democráticos, la comunidad educativa no es realmente consciente de los aprendizajes que se producen como fruto de la participación en comisiones mixtas. Al mismo tiempo se han identificado algunas contribuciones teóricas y otras de carácter práctico que puedan resultar de interés para otros centros.


This research has had as main objective to identify the relationship that occurs between the democratic organization and the learning that occurs among the people who participate in mixed commissions. The mixed commissions (Barrio 2005, Aubert et al. 2008, Elboj et al. 2002, Puigvert and Santacruz, 2006) are also part of the educational participation of the community that are defined in the INCLUD-ED project. It consists of carrying out activities that contribute to student learning within or outside school hours (INCLUD-ED Consortium, 2011). Our research focus is on mixed commissions. For this, a theoretical study has been carried out in order to compile the elements considered by the scientific community. There are three basic elements: Democracy, Learning and Participation. Based on these elements, a scheme has been designed that supports the field work and the subsequent analysis of the data. For this we have used a qualitative methodology with a communicative orientation in the form of a case study. We have selected an educational center, the CEIP Martín Chico, located in the municipality of Segovia (Castilla y León) that became a Learning Community in the 2013-2014 academic year. The analysis of the data obtained has allowed us to draw three main conclusions: Most of the elements identified by the scientific community appear in the center, participation in mixed commissions means living the democratic values and procedures in their own experience, the educational community does not He is truly aware of the learning that occurs as a result of participation in mixed commissions. At the same time, some theoretical contributions and others of a practical nature that may be of interest to other centers have been identified.

Keywords

comissions mixtes; estudi de cas; comunitat; comisiones mixtas; estudio de casos; comunidad; mixed commision; case study; community

Subjects

371 - Education and teaching organization and management; 373 - Kinds of school providing general education

Knowledge Area

Ciències socials i jurídiques

Documents

TESI Lorena Adame García.pdf

4.341Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)