Rethinking property towards equity and resilience. An ecofeminist proposal for the commons

dc.contributor
Universitat Rovira i Virgili. Departament de Dret Públic
dc.contributor.author
Esteve Jordà, Clara
dc.date.accessioned
2023-07-24T08:50:02Z
dc.date.available
2023-07-24T08:50:02Z
dc.date.issued
2023-07-07
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/688814
dc.description.abstract
Aquesta tesi subratlla la inequitat i la insostenibilitat que la concepció moderna de la propietat ha generat, com a pedra angular de l'economia món-capitalista que ha conduït fins a l'Antropocè. A través d'una anàlisi constitucional comparada del dret de propietat en diferents constitucions occidentals modernes i contemporànies, se n'examina l'evolució a mesura que el capitalisme també anava avançant, fins a arribar a la fase tardana neoliberal. Els resultats d'aquest examen obliguen a repensar la propietat posant el focus en els béns comuns, com a element definidor de la funció ecosocial de la propietat. Els béns comuns ofereixen una via potencial cap a societats més equitatives i resilients, en subratllar-ne l'ús i no la titularitat dels recursos. En particular, un enfocament ecofeminista dels béns comuns posa de manifest la interdependència i l'ecodependència, dóna prioritat a les necessitats de les comunitats i posa la vida i les cures al centre. Així, es reconeix la importància de la inclusió de diverses perspectives en els processos de presa de decisions sobre la gestió dels recursos, alhora que es fomenta la resiliència davant dels propers reptes ecològics. Les comunitats comunalitzen i constitucionalitzen els recursos i alhora democratitzen els espais i la societat, construint el dret des de baix. Aquesta perspectiva pot oferir una alternativa prometedora a l'individualisme i la desigualtat associats a la propietat privada, i representa un pas cap a societats més justes i resilients. Paraules clau: funció ecosocial propietat - béns comuns - dret constitucional - equitat - resiliència - ecofeminisme(s)
ca
dc.description.abstract
Esta tesis subraya la inequidad e insostenibilidad que la concepción moderna de la propiedad ha generado, como piedra angular de la economía mundo-capitalista que ha conducido hasta el Antropoceno. A través de un análisis constitucional comparado del derecho de propiedad en distintas constituciones occidentales modernas y contemporáneas, se examina su evolución a medida que el capitalismo también iba avanzando, hasta llegar a su fase tardía-neoliberal. Los resultados de este examen obligan a repensar la propiedad poniendo el foco en los bienes comunes, en tanto que elemento definidor de la función eco-social de la propiedad. Los bienes comunes ofrecen una vía potencial hacia sociedades más equitativas y resilientes, al subrayar el uso y no la titularidad de los recursos. En particular, un enfoque ecofeminista de los bienes comunes pone de manifiesto la interdependencia y la ecodependencia, da prioridad a las necesidades de las comunidades y pone la vida y los cuidados en el centro. Así, se reconoce la importancia de la inclusión de diversas perspectivas en los procesos de toma de decisiones sobre la gestión de los recursos, al tiempo que se fomenta la resiliencia frente a los próximos retos ecológicos. Las comunidades comunalizan y constitucionalizan los recursos y a la vez, democratizan los espacios y la sociedad, construyendo el derecho desde abajo. Esta perspectiva puede ofrecer una alternativa prometedora al individualismo y la desigualdad asociados a la propiedad privada, y representa un paso hacia sociedades más justas y resilientes. Palabras clave: propiedad - función ecosocial de la propiedad - bienes comunes - derecho constitucional - equidad - resiliencia - ecofeminismo.
ca
dc.description.abstract
This thesis highlights the inequity and unsustainability generated by the modern conception of property, as the cornerstone of the world-capitalist economy that has led to the Anthropocene. Through a comparative constitutional analysis of the right to property in various modern and contemporary Western constitutions, its evolution is examined, as capitalism has also moved into its late neoliberal phase. The results of this research force a rethinking of property with a focus on the commons as a defining element of the eco-social function of property. Commons offer a potential pathway to more equitable and resilient societies by emphasising the use rather than the ownership of resources. Particularly, an ecofeminist approach to the commons emphasises interdependence and eco-dependence, prioritises the needs of communities, and puts life and care at the centre. It recognises the importance of including diverse perspectives in resource management decision-making processes, while building resilience to future environmental challenges. Communities communalise and constitutionalise resources while democratising spaces and society, building law from below. This perspective can offer a promising alternative to the individualism and inequality associated with private property and become a step towards more just and resilient societies. Keywords: eco-social function of property — commons — constitutional law — equity — resilience — ecofeminism(s).
ca
dc.format.extent
311 p.
ca
dc.language.iso
eng
ca
dc.publisher
Universitat Rovira i Virgili
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
propietat
ca
dc.subject
béns comuns
ca
dc.subject
ecofeminisme
ca
dc.subject
propiedad
ca
dc.subject
bienes comunes
ca
dc.subject
ecofeminismo
ca
dc.subject
property
ca
dc.subject
commons
ca
dc.subject
ecofeminism
ca
dc.subject.other
Ciències socials i jurídiques
ca
dc.title
Rethinking property towards equity and resilience. An ecofeminist proposal for the commons
ca
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
34
ca
dc.subject.udc
342
ca
dc.subject.udc
347
ca
dc.subject.udc
349
ca
dc.contributor.authoremail
clara.estevejorda@gmail.com
ca
dc.contributor.director
Jaria Manzano, Jordi
dc.embargo.terms
cap
ca
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documents

TESI Clara Esteve Jordà.pdf

4.704Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)