Interaction of phenolic-fruit hallmarks and seasonal rhythms

dc.contributor
Universitat Rovira i Virgili. Departament de Bioquímica i Biotecnologia
dc.contributor.author
Manocchio, Francesca
dc.date.accessioned
2023-07-19T09:48:40Z
dc.date.issued
2023-06-16
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/688717
dc.description.abstract
Els animals estacionals realitzen variacions fisiològiques que els permeten adaptar-se als canvis ambientals anuals. Segons la teoria de la xenohormesi, els animals detecten senyals químics a les fruites per preparar-se per a la situació futura. En ser els(poli)fenols es produeixen en resposta a l'estrès; aquests podrien actuar com a senyals moleculars i les fruites podrien mostrar característiques fenòliques segons la temporada. L'objectiu d'aquesta tesi doctoral va ser dilucidar els efectes diferencials de característiques fenòliques específiques de la fruita en funció del fotoperíode. En primer lloc, es van investigar els efectes metabòlics de nous extractes estacionals enriquits amb (poli) fenols en rates F344 en diferents fotoperíodes. Alguns extractes van modular diversos marcadors metabolics de manera dependent del fotoperíode. En segon lloc aquests extractes de fruites es van estudiar en rates F344 subjectes a diferente probes metabòliques. Alguns extractes van contrarestar l'estat inflamatori depenent de l'estacionalitat de la fruita i el fotoperíode de consum, mentre que els efectes sobre el metabolisme dels lípids van ser independents de l'estacionalitat de la fruita. Finalment, es van testar dos tipus de cireres amb diferents característiques en rates F344.
ca
dc.description.abstract
Los animales estacionales adaptan su fisiología a los cambios ambientales anuales. Los ritmos estacionales son guiados por señales externas, como el fotoperíodo y la nutrición. Las frutas ricas en (poli)fenoles son conocidas por sus beneficios para la salud. Según la teoría de la xenohormesis, los animales detectan señales químicas en las frutas para prepararse para la situación que se avecina. Los (poli)fenolesse producen en respuesta al estrés, y actúan como señales moleculares y las frutas mostrarían características fenólicas según las condiciones ambientales. El objetivo de la presente tesis doctoral fue dilucidar los efectos diferenciales de características fenólicas específicas de la fruta en función del fotoperiodo de consumo. En primer lugar, se investigaron los efectos metabólicos de nuevos extractos enriquecidos con (poli)fenoles de frutas estacionales en ratas F344 sanas expuestas a diferentes fotoperíodos. Algunos extractos modularon la glucemia y los niveles de circulantes de lípidos, de manera dependiente del fotoperíodo. En segundo lugar, estos extractos de frutas se estudiaron en ratas F344 sujetas a diferentes pruebas metabólicas para reproducir trastornos metabólicos.
ca
dc.description.abstract
Seasonal animals have physiological and behavioural variations that allow them to adapt to annual environmental changes. To achieve optimal timing, seasonal rhythms need to be entrained by external cues, such as photoperiod and nutrition. Fruitsrich in (poly)phenols are known for their numerous health benefits. According to xenohormesis theory, animals sense chemical cues in fruits to prepare them for the upcoming situation. (Poly)phenols could act as molecular signals because these secondary metabolites are produced in response to stress; therefore, fruits show distinctive phenolic hallmarks depending on the environmental conditions. The aim of this PhD thesis was to elucidate the differential healthy effects of specific phenolic-fruit hallmarks depending on the photoperiod of consumption. First, metabolic effects of new phenolic-enriched extracts from seasonal fruits on healthy F344 rats exposed to different photoperiods were investigated. Some extracts modulated several biochemical markers, such as blood glucose and lipid levels, in a photoperiod-dependent manner. Second,these fruit extracts were studied in F344 rats subjected to metabolic challenge tests to mimick metabolic disorders.
ca
dc.format.extent
292 p.
ca
dc.language.iso
eng
ca
dc.publisher
Universitat Rovira i Virgili
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
compostos fenòlics
ca
dc.subject
fotoperíode
ca
dc.subject
metabolisme
ca
dc.subject
compuestos fenólicos
ca
dc.subject
fotoperiodo
ca
dc.subject
metabolismo
ca
dc.subject
phenolic compounds
ca
dc.subject
photoperiod
ca
dc.subject
metabolism
ca
dc.subject.other
Ciències
ca
dc.title
Interaction of phenolic-fruit hallmarks and seasonal rhythms
ca
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
57
ca
dc.subject.udc
577
ca
dc.subject.udc
612
ca
dc.contributor.authoremail
francesca.manocchio94@gmail.com
ca
dc.contributor.director
Muguerza Marquínez, Maria Begoña
dc.contributor.codirector
Bravo Vázquez, Francisca Isabel
dc.embargo.terms
24 mesos
ca
dc.date.embargoEnd
2025-06-15T02:00:00Z
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/embargoedAccess


Documents

This document contains embargoed files until 2025-06-15

This item appears in the following Collection(s)