Homogenous catalytic / photocatalytic CO2 conversion involving versatile, non-costly metal complexes

Author

El Aouni, Nassima

Director

Masdeu Bultó, Anna Maria

Codirector

Aghmiz, Ali

Date of defense

2023-05-12

Pages

196 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Química Física i Inorgànica

Abstract

En el marc de la present tesi, s'han sintetitzat i caracteritzat una sèrie de complexos de ferro, cobalt i níquel que porten eixos vertebradors de 2,9-bis(imino) fenantrolinil i bipiridinil. També es van dur a terme intents de sintetitzar derivats macrocíclics de la curcumina. A més, durant l'estada de 3 mesos a Coimbra-Portugal es va preparar un conjunt més de complexos amb porfirines de Fe i Zn simètriques amb substitucions variables. Els compostos sintetitzats amb èxit i caracteritzats adequadament s'han aplicant a diverses vies de catàlisi homogènies, que inclouen CO2 com a matèria primera, amb l'objectiu d'operar en condicions suaus de temperatura i pressió, aquestes rutes catalítiques se centren principalment en la conversió de CO2 en altres productes químics de valor afegit.


En el contexto de la presente tesis, se han sintetizado y caracterizado una serie de complejos de hierro, cobalto y níquel con esqueletos de 2,9-bis(imino) fenantrolinilo y bipiridinilo. También se ha intentado sintetizar derivados macrocíclicos de la curcumina. Además, durante la estancia de 3 meses en Coimbra-Portugal se preparó otro conjunto de complejos con porfirinas simétricas de Fe y Zn con sustituciones variables. Los compuestos sintetizados con éxito y caracterizados adecuadamente sean aplicando a diversas vías de catálisis homogénea, que implican CO2 como materia prima, con el objetivo de operar en condiciones suaves de temperatura y presión, estas rutas catalíticas se centran principalmente en la conversión de CO2 en otros productos químicos de valor añadido.


Within the framework of the present thesis, a series of iron, cobalt and nickel complexes bearing 2,9-bis(imino) phenanthrolinyl and bipyridinyl backbones have been both synthesized and characterized. Attempts to synthesize macrocyclic derivatives of curcumin were as well carried out. Besides, a further set of complexes with symmetrical Fe and Zn porphyrins with variable substitutions was prepared during the 3-months stay in Coimbra-Portugal. The successfully synthesized and appropriately characterized compounds are applied to diverse homogeneous catalysis pathways, involving CO2 as feedstock, targeting to operate in mild temperature and pressure conditions, these catalytic routes are mainly focused on the conversion of CO2 into other value-added chemicals

Keywords

Síntesi. Catàlisi; Fotocatàlisi; Conversió; Síntesis. Catálisis; Fotocatálisis; Conversión; Synthesis.Catalysis; Photocatalysis

Subjects

54 - Chemistry. Crystallography. Mineralogy; 546 - Inorganic chemistry

Knowledge Area

Ciències

Documents

TESI Nassima El Aouni.pdf

6.308Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)