Essays on the credit market and macroeconomic policy

Author

Rojas Zea, Youel

Director

Di Giovanni, Julian

Fornaro, Luca

Date of defense

2022-05-13

Pages

147 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament d'Economia i Empresa

Doctorate programs

Programa de doctorat en Economia, Finances i Empresa

Abstract

This dissertation consists of three essays. In the first chapter, using a series of identified monetary policy shocks for Peru, I show robust evidence of supply side mechanisms of monetary policy for the credit market equilibrium determination. Using micro-data at the branch level, and an empirical strategy that focuses on local credit markets, I show that the sensitivity of lending supply to monetary policy shocks is increasing in the riskiness of borrowers: the risktaking channel of monetary policy. In the second chapter, we develop a DSGE model with both supply and demand frictions to investigate the implications of an unconventional credit policy via central bank facilities for firms at the risk-free interest rate cost. This policy intervention reduces frictions while increasing credit supply and demand. Being more important during times of uncertainty. The third chapter extends the analysis to the ZLB constraint. Credit frictions increase the likelihood of a ZLB equilibrium, but the presence of unconventional credit policy keeps the economy from reaching it. Once the ZLB binds, the economy’s power is limited.


Esta tesis consta de tres ensayos. En el primer capítulo, Usando una serie de choques de política monetaria identificados para Perú, muestro evidencia robusta de los mecanismos del lado de la oferta de la política monetaria para la determinación del equilibrio del mercado de crédito. Usando microdatos a nivel de sucursal y una estrategia empírica que se enfoca en mercados de créditos locales, muestro que la sensibilidad de la oferta de crédito ante choques de política monetaria es creciente en el nivel riesgo de los prestatarios: el canal de toma de riesgos de la política monetaria. En el segundo capítulo, desarrollamos un modelo DSGE con fricciones tanto de oferta como de demanda para investigar las implicaciones de una política crediticia no convencional, a través de facilidades de préstamos del banco central para firmas y un costo de la tasa de interés libre de riesgo. Esta intervención política reduce las fricciones crediticias, y aumenta la oferta y la demanda de crédito. Siendo más importante en tiempos de incertidumbre. El tercer capítulo amplía el análisis a la restricción que impone el ZLB. Las fricciones crediticias aumentan la probabilidad de un equilibrio ZLB, pero la presencia de una política crediticia no convencional impide que la economía lo alcance. Sin embargo, una vez en el ZLB, su efectividad es limitada.

Keywords

Monetary policy; Política monetaria; Perú

Subjects

33 - Economics. Economic science

Documents

This document contains embargoed files until 2024-05-12

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)