Effect of moderate beer consumption on post-menopausal women's health. New insights towards more comprehensive nutritional research and a personalitzed nutrition perspective

Author

Trius Soler, Marta

Director

Lamuela Raventós, Rosa Ma.

Codirector

Moreno Aznárez, Juan José

Tutor

Lamuela Raventós, Rosa Ma.

Date of defense

2023-02-08

Pages

390 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Facultat de Farmàcia i Ciències de l'Alimentació

Abstract

[eng] Beer is one of the most widely consumed alcoholic beverages in the world and has been crafted for many years, while the enhancement of post-menopausal women’s health through the bioactive compounds of this beverage needs a more comprehensive approach. Therefore, the present dissertation aims to study the effects of moderate daily beer consumption on post-menopausal women’s health, integrating new promising nutrition research approaches and supporting the view of personalized nutrition. To achieve this aim, a parallel controlled clinical trial was carried out and changes in menopausal symptoms and sex-hormone profile were evaluated at 6 months of intervention. Furthermore, its effects on bone tissue and cardiovascular health were evaluated at 2- years of follow-up. Results suggest that moderate daily beer (with and without ethanol) consumption could be a promising and safe strategy to optimize early post-menopausal women’s quality of life and minimize the cardiometabolic alterations related to the onset of menopause, but not to improve bone health. Additionally, the inter-individual variability of taste sensitivity was studied in a young-aged population and across the overmentioned study cohort. Findings bring new insights into the physiological implications of the gustatory function; being aging, sex, and metabolic alterations factors correlated with taste acuity. On the other hand, the extensive systematic review of the current evidence on biomarkers of alcohol intake pointed out that common biomarkers of alcohol intake, e.g., ethyl glucuronide, ethyl sulfate, fatty acid ethyl esters, and phosphatidyl ethanol, have a considerable inter-individual variance, especially at low to moderate intakes, while the current beer and wine intake biomarkers are highly promising for an accurate intake assessment of these beverages. The results of this dissertation add knowledge regarding the effect of moderate daily beer (with and without ethanol) intake on post-menopausal women’s health and encourage the scientific community to run well-designed clinical trials to prove alcoholic beverage consumption's effect on concrete health parameters and a specific study population.


[cat] La cervesa és una de les begudes alcohòliques més consumides del món i la seva elaboració existeix des de fa molts anys, mentre que la millora de la salut de les dones postmenopàusiques a través dels compostos bioactius d'aquesta beguda necessita un enfocament més exhaustiu. Així doncs, la dissertació actual té com a objectiu estudiar els efectes del consum moderat i diari de cervesa en la salut de les dones postmenopàusiques, integrant nous enfocaments de recerca nutricional prometedors i donant suport a la visió de la nutrició personalitzada. Per a assolir aquest objectiu es va dur a terme un assaig clínic controlat i paral·lel i els canvis en els símptomes menopàusics i el perfil d’hormones sexuals van ser avaluats al cap de 6 mesos d’intervenció. A més, els efectes d’aquesta sobre el teixit ossi i la salut cardiovascular es van avaluar als 2 anys de seguiment. Els resultats suggereixen que el consum moderat i diari de cervesa (amb i sense etanol) podria ser una estratègia prometedora i segura per optimitzar la qualitat de vida de les dones postmenopàusiques primerenques i minimitzar les alteracions cardiometabòliques relacionades amb l'aparició de la menopausa, però no per a la millora de la salut òssia. A més, la variabilitat interindividual de la sensibilitat gustatòria va ser estudiada en una població jove i a través de la cohort d'estudi anteriorment mencionada. Els descobriments aporten noves idees sobre les implicacions fisiològiques de la funció gustativa; sent l'envelliment, el sexe i les alteracions metabòliques factors relacionats amb l'agudesa gustativa. D'altra banda, l’extensa revisió sistemàtica de l'evidència actual sobre els biomarcadors de la ingesta d'alcohol va assenyalar que els biomarcadors comuns de la ingesta d'alcohol, ex., etil glucurònid, etil sulfat, èsters d’etil d’àcids grassos i fosfatidiletanol, tenen una considerable variància interindividual, especialment entre ingestes baixes i moderades; mentre que els biomarcadors de cervesa i vi actuals són molt prometedors per a una avaluació precisa del consum d’aquestes begudes. Els resultats d'aquesta dissertació afegeixen coneixement sobre l'efecte de la ingesta moderada i diària de cervesa (amb i sense etanol) en la salut de les dones postmenopàusiques i animen a la comunitat científica a realitzar assajos clínics ben dissenyats per demostrar l'efecte del consum de begudes alcohòliques sobre paràmetres de salut concrets i en una població d'estudi específica.

Keywords

Menopausa; Menopausia; Menopause; Cervesa; Cerveza; Beer; Polifenols; Polifenoles; Polyphenols; Marcadors bioquímics; Marcadores bioquímicos; Biochemical markers

Subjects

663/664 - Food and nutrition. Enology. Oils. Fat

Knowledge Area

Ciències de la Salut

Note

Programa de Doctorat en Alimentació i Nutrició

Documents

MTS_PhD_THESIS.pdf

25.35Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)