The effect of genetic background and exposome on DNA methylation and its influence on human traits

Author

Carreras Gallo, Natàlia ORCID

Director

González Ruiz, Juan Ramón

Date of defense

2023-03-24

Pages

273 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Medicina i Ciències de la Vida

Doctorate programs

Programa de doctorat en Biomedicina

Abstract

DNA methylation is really important because it is altered due to genetic and environmental factors, and it is associated with common diseases. In this thesis, we identified new factors altering DNA methylation, including drug consumption (tobacco, alcohol, and marijuana), common polymorphic inversions, and the interaction between inversions and the exposome. For that, we used two study populations: children from the HELIX project and adults from the TruDiagnostic DNA Biobank. To better explain the association of DNA methylation with common diseases, we evaluated methylation changes as possible mediators. We found alcohol-related CpG sites significantly mediating the association between heavy drinking and hypertension risk. We also identified an environment defined by multiple pregnant exposures detectable through a DNA methylation profile where girls are more protected against obesity and neurodevelopment delay than boys. Our findings suggest new genetic and environmental factors modulating DNA methylation that should be considered for new targets in disease prevention.


La metilació de l’ADN és important ja que pot alterar-se degut a factors genètics i ambientals i degut a què està associada amb malalties comuns. En aquesta tesi, hem identificat nous factors que alteren la metilació, incloent el consum de drogues (tabac, alcohol i marihuana), les inversions comunes polimòrfiques, i la interacció entre les inversions i l’exposoma. Per això, hem utilitzat dues poblacions: nens del projecte HELIX i adults del Biobanc de TruDiagnostic. Per entendre millor l’associació entre la metilació i el risc a malalties, hem avaluat els canvis en la metilació com possibles mediadors. Hem trobat llocs CpG mediant significativament l’associació entre el consum excessiu d’alcohol i el risc a hipertensió. També hem identificat un ambient definit per múltiples exposicions prenatals on les noies estan més protegides de patir obesitat i retràs en el neurodesenvolupament que els nois. Els nostres resultats suggereixen nous factors moduladors de la metilació que haurien de considerar-se com noves dianes en la prevenció de malalties.

Keywords

DNA methylation; Genetics; Exposome; Gene-environment interaction; Health; Metilació de l’ADN; Genètica; Exposoma; Interacció gen-ambient; Salut

Subjects

575 - General genetics. General cytogenetics

Documents

tncg.pdf

7.519Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)