Papel de BTLA en el eje cardio-renal

Author

Doladé Masot, Nuria

Director

Valdivielso Revilla, José Manuel

Rayego Mateos, Sandra

Date of defense

2023-01-13

Pages

232 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament de Medicina

Abstract

La malaltia cardiovascular (MCV) és la causa principal de mort en pacients amb malaltia renal crònica (MRC), destacant la inflamació persistent com a punt d'unió entre ambdues malalties. En aquest sentit, els nostres resultats mostren una disminució de BTLA, molècula àmpliament relacionada amb la resposta immunitària, en pacients amb MRC que desenvolupen esdeveniments ateroscleròtics, així com en un model experimental d'aterosclerosi accelerada en MRC. A més, la baixada de BTLA també es va observar a nivell circulant en pacients amb MRC i en diferents models experimentals de dany renal de component immunitari. Aquesta baixada es va relacionar amb una activació de la via de senyalització d'IL-17A i un augment dels nivells de miR-500a-3p, microARN que es postula com a regulador de l'expressió gènica de BTLA. Aquests resultats entreveuen una implicació de la via miR-500a-3p/BTLA/IL-17A en processos urèmics i els esdeveniments cardiovasculars que se'n deriven.


La enfermedad cardiovascular (ECV) es la principal causa de muerte en pacientes con enfermedad renal crónica (ERC), destacando la inflamación persistente como punto de unión entre ambas enfermedades. En este sentido, nuestros resultados muestran una disminución en los niveles de BTLA, molécula ampliamente relacionada con la respuesta inmunitaria, en pacientes con ERC que desarrollan eventos ateroscleróticos, así como en un modelo experimental de aterosclerosis acelerada en ERC. Además, la bajada de BTLA también se observó a nivel circulante en pacientes con ERC y en diferentes modelos experimentales de daño renal de componente inmunitario. Dicha bajada se relacionó con una activación de la vía de señalización de IL-17A y un aumento de los niveles de miR-500a-3p, micro-ARN que se postula como regulador de la expresión génica de BTLA. Estos resultados vislumbran una implicación de la vía miR-500a-3p/BTLA/IL-17A en procesos urémicos y los eventos cardiovasculares derivados de ellos.


Cardiovascular disease (CVD) is the main cause of death in patients with chronic kidney disease (CKD), highlighting persistent inflammation as a link between both diseases. In this regard, our results show a decrease in BTLA levels, a molecule widely related to the immune response, in patients with CKD who develop atherosclerotic plaques, as well as in an experimental model of accelerated atherosclerosis in CKD. In addition, BTLA downregulation was also observed at the circulating level in CKD patients and in different experimental models of immune-mediated renal damage. This decrease was related to an activation of the IL-17A signalling pathway and an increase in the levels of miR-500a-3p, a micro-RNA that is postulated as a regulator of BTLA gene expression. These results point to an involvement of the miR-500a-3p/BTLA/IL-17A pathway in uremic processes and the cardiovascular events derived from them.

Keywords

Malaltia renal cronica; BTLA; IL-17; Enfermedad renal crónica; Chronic kidney disease

Subjects

57 - Biological sciences in general

Knowledge Area

Medicina

Documents

Tndm1de1.pdf

6.830Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)