Consum de tabac i cànnabis en joves de la Catalunya Central

Author

Codinach Danés, Eva

Director

Obradors Rial, Núria

Codirector

Espelt Hernàndez, Albert

Date of defense

2023-01-27

Pages

112 p.



Department/Institute

Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya. Facultat de Ciències de la Salut de Manresa

Doctorate programs

Cures Integrals i Serveis de Salut

Abstract

L’objectiu de la tesi és analitzar el consum de tabac i cànnabis en els joves de la Catalunya Central en el període 2012-2020. La tesi conclou que una proporció important de joves tenen intenció de fumar en el futur, i d’aquests, més de la meitat creuen que fumaran tabac de cargolar. A més, 3 de cada 10, expressen almenys una creença errònia favorable en relació al tabac de cargolar. Aquest podria ser un dels motius que facilita que alguns joves comencin a consumir cànnabis abans que tabac. Fumar cànnabis barrejat amb tabac fomenta que la majoria de joves facin policonsum (tabac i cànnabis) en edats molt primerenques de forma simultània o alternada i que, el consum de cànnabis sigui actualment un factor de risc pel tabac i viceversa. Els factors associats que es relacionen amb aquest policonsum són cursar cursos acadèmics superiors, tenir pitjor salut autopercebuda i pitjor estat d’ànim.


El objetivo de la tesis es analizar el consumo de tabaco y cannabis en los jóvenes de la Cataluña Central en el período 2012-2020. La tesis concluye que una proporción importante de jóvenes tienen intención de fumar en el futuro, y de éstos, más de la mitad creen que van a fumar tabaco de liar. Además, 3 de cada 10, expresan al menos una creencia errónea favorable en relación al tabaco de liar. Éste podría ser uno de los motivos que facilita que algunos jóvenes empiecen a consumir cannabis antes que tabaco. Fumar cannabis mezclado con tabaco fomenta que la mayoría de jóvenes hagan policonsumo (tabaco y cannabis) en edades muy tempranas de forma simultánea o alternada y que el consumo de cannabis sea actualmente un factor de riesgo para el tabaco y viceversa. Los factores asociados que se relacionan con este policonsumo son cursar cursos académicos superiores, tener peor salud autopercibida y peor estado de ánimo.


The objective of the thesis is to analyze the consumption of tobacco and cannabis in young people in Central Catalonia in the period 2012-2020. The thesis concludes that a significant proportion of young people intend to smoke in the future, and of these, more than the half believe that they will smoke RYO cigarettes. In addition, 3 out of 10, express at least one favorable misconception regarding RYO cigarettes. This could be one of the reasons that makes it easier for some young people to start using cannabis rather than tobacco. Smoking cannabis mixed with tobacco encourages young people to do polyconsumption (tobacco and cannabis) at very early ages simultaneously or alternately, and that cannabis use is currently a risk factor for tobacco and vice versa. The associated factors related to this polyconsumption are taking higher academic courses, having worse self-perceived health and worse mood.

Keywords

Tabaquisme; Cànnabis; Drogues i joventut; Joves--Consum de drogues; Hàbit de fumar

Subjects

613 - Hygiene generally. Personal health and hygiene

Knowledge Area

Salut

Documents

tesdoc_a2022_codinach_eva_consum_tabac.pdf

6.092Mb

 

Rights

L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

This item appears in the following Collection(s)