Estado prenatal de los ácidos grasos durante la gestación

Author

Martín Grau, Carla

Director

Arija Val, Maria Victoria

Date of defense

2022-12-15

Pages

237 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques

Abstract

L'embaràs implica nombrosos canvis fisiològics en la dona i requereix cobrir unes necessitats nutricionals especials per a la mare i per al fetus. L'estat nutricional matern dels àcids grassos (AG), concretament els AG essencials i AG poliinsaturats n-3 com DHA i EPA, juga un paper important tant per a ella com per a la seva descendència. Durant l’etapa de l'embaràs s'ha vist que és necessària una elevada quantitat d’AG materns per a satisfer les demandes fetals. Per això, és important mantenir uns nivells sèrics òptims d’AG en la mare que facilitin el seu pas a través de la placenta. No obstant, el nombre d’estudis que realitzin un seguiment de les concentracions d’AG durant tot el període de l'embaràs és molt limitat en la bibliografia actual. L'objectiu principal d’aquest estudi és determinar l'estat nutricional d’AG en l’embarassada al llarg de tota la gestació. El projecte ECLIPSIS-ÁG és un estudi observacional longitudinal multicèntric realitzat en 793 dones embarassades sanes d'una regió Mediterrània del sur de Catalunya en el qual es va analitzar un perfil ampli d’AG en sèrum mitjançant tècniques cromatogràfiques. Es van mesurar les concentracions sèriques dels AG i es van establir els seus intervals de referència (IR) en el primer (T1) i tercer (T3) trimestre de gestació. Les concentracions d’AG van variar del T1 al T3 (AG saturats, monoinsaturats i poliinsaturats n-6 van augmentar, i els derivats d’AG essencials (AA, EPA i DHA) van disminuir). Aquests canvis es van veure influenciats per determinats factors materns (socioeconòmics i d'estil de vida)


El embarazo implica numerosos cambios fisiológicos en la mujer e impone necesidades nutricionales especiales tanto para ella como para el feto. El estado nutricional materno de los ácidos grasos (AG) juega un papel importante para ella y su descendencia, concretamente los AG esenciales y AG poliinsaturados n-3 como DHA y EPA. Durante el transcurso del embarazo, se ha visto que es necesaria una elevada cantidad de AG maternos para satisfacer las demandas fetales. Por ello, es importante mantener unos niveles séricos óptimos de AG para facilitar su paso a través de la placenta durante el embarazo. Sin embargo, existen pocos estudios en la bibliografía que realicen un seguimiento de las concentraciones de AG durante todo el embarazo. El objetivo principal del estudio es determinar el estado nutricional de AG en la mujer embarazada a lo largo de su gestación. El proyecto ECLIPSES-ÁG es un estudio observacional longitudinal multicéntrico realizado en 793 mujeres embarazadas sanas de una región Mediterránea del sur de Cataluña en el que se analizó un perfil amplio de AG en suero mediante técnicas cromatográficas. Se midieron las concentraciones séricas de los AG y se establecieron sus intervalos de referencia (IR) en el primer (T1) y tercer (T3) trimestre de gestación. Las concentraciones de AG variaron de T1 a T3 (AG saturados, monoinsaturados y poliinsaturados n-6 aumentaron, y los derivados de AG esenciales (AA, EPA y DHA) disminuyeron). Estos cambios se vieron influenciados por determinados factores maternos (socioeconómicos y de estilo de vida).


Pregnancy induces many physiological changes in women and requires special nutritional needs for both the woman and the foetus. The maternal nutritional status of fatty acids (FA) plays an important role for her and her offspring, specifically essential FA and n-3 polyunsaturated FA such as DHA and EPA. During the course of pregnancy, it has been shown that a high amount of maternal FA is necessary to support fetal demands. Therefore, it is important to maintain optimal serum levels of FA to facilitate their transfer across the placenta during pregnancy. However, there are few studies that monitor FA concentrations throughout pregnancy. The main objective of this study is to determine the FA nutritional status of pregnant women throughout pregnancy. The ECLIPSES-ÁG project is a multicenter longitudinal observational study conducted in 793 healthy pregnant women from a Mediterranean region of southern Catalonia in which a large serum FA profile was analyzed using chromatographic techniques. Serum concentrations of FAs were measured and their reference ranges (RR) were established in the first (T1) and third (T3) trimester of gestation. The concentrations of FA varied from T1 to T3 (saturated, monounsaturated and n-6 polyunsaturated FA increased, and FA derived from essential FA (AA, EPA and DHA) decreased). These changes were influenced by certain maternal factors (socio-economic and lifestyle). The proposed FA levels seem to be a useful tool to assess the degree of FA adequacy in pregnant women and to make dietary interventions based on specific maternal factors

Keywords

Àcids grassos; Factors materns; Intervals de referència; Ácidos grasos; Factores maternos; Intervalos de referencia; Fatty acids; Maternal factors; Reference intervals

Subjects

6 - Applied Sciences. Medicine. Technology; 60 - Biotechnology; 61 - Medical sciences

Knowledge Area

Ciències de la salut

Documents

TESI Carla Martín Grau.pdf

28.51Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)