NEANDERTHAL SUBSISTENCE STRATEGIES IN THE NORTH-EAST OF ITALY: Inferring seasonality of occupations at De nadale, San Bernardino and Fumane Caves, combining dental wear analyses and cementochronology

Author

Livraghi, Alessandra

Director

Rivals, Florent Joseph Louis

Peresani, Marco

Date of defense

2022-11-18

Pages

153 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Història i Història de l'Art

Abstract

Les estratègies de subsistència dels neandertals han estat sempre un tema desafiant en el camp dels estudis paleolítics. En els últims anys, el nord-est d'Itàlia s’ha tornat cada vegada més rellevant en el debat, especialment a mesura que el nombre de jaciments investigats i la qualitat de les metodologies han anat creixent i millorant. En aquest escenari, De Nadale Cave és un lloc clau per ampliar el nostre coneixement sobre els patrons de mobilitat i les estratègies de subsistència: la bona preservació i l’elevat volum de material osteològic, ha permès realitzar un exhaustiu anàlisi zooarqueològic. Per ampliar els estudis zoològics, es van aplicar els anàlisis de desgast dental i cimentocronologia a mostres de dos jaciments propers - San Bernardino Cave, a les muntanyes Berici i la Fumane Cave, a les Muntanyes Lessini-, a més del material obtingut a De Nadale Cave. Vam combinar les dues metodologies amb l'objectiu de superar qualsevol possible falta d'informació, a causa de l'ús d'un únic mètode. Aquest estudi està dirigit a produir dades que donen suport a la interpretació de l'origen dels dos conjunts arqueofaunistics com a resultat d'esdeveniments de caça estacionals que van tenir lloc principalment a l'hivern. En aquest context geogràfic i mediambiental específic, les nostres dades adquireixen una millor comprensió de les estratègies de subsistència neandertal i els patrons d’ocupació.


Las estrategias de subsistencia de los neandertales siempre han sido un tema desafiante en el campo de los estudios paleolíticos. En los últimos años, el noreste de Italia se volvió cada vez más relevante en el debate, a medida que crecía el número de yacimientos investigados y mejoraba la calidad de las metodologías. En este escenario, De Nadale Cave es un sitio clave para ampliar nuestro conocimiento sobre patrones de movilidad y estrategias de subsistencia: gracias al número y a la buena conservación del material osteológico, fue posible un análisis zooarqueológico exhaustivo. Para ampliar los estudios zooarqueológicos, se aplicaron el análisis de desgaste dental y la cementocronología dental a muestras de dos yacimientos cercanos: San Bernardino Cave, en las colinas de Berici y Fumane Cave, en los montes Lessini, además del material de De Nadale Cave. Combinamos las dos metodologías con el objetivo de superar cualquier posible falta de información, debido al uso de un solo método. Este estudio está dirigido a producir datos que apoyen la interpretación del origen de los dos conjuntos arqueofaunísticos como resultado de eventos de caza estacional que tuvieron lugar principalmente en invierno. En este contexto geográfico y ambiental específico, nuestros datos obtienen una mejor comprensión de las estrategias de subsistencia y los patrones ocupacionales de los neandertales.


Neanderthal subsistence strategy has always been a challenging topic in the field of Paleolithic studies. In the last years, the North-east of Italy became more and more relevant in the debate, as the number of investigated deposits grew, and the quality of methodologies improved. De Nadale Caves is a key site to enlarge our knowledge about mobility patterns and subsistence strategies: thanks to the number and to the good preservation of the osteological material, an intensive zooarchaeological analysis was possible. To broaden the zooarchaeological studies, dental wear analysis and cementochronology were applied to samples from two sites nearby – San Bernardino Cave, on the Berici Hills and Fumane Cave, on the Lessini Mounts – in addition to material yielded by De Nadale Cave. We combined the two methodologies with the aim to overcome any possible lack of information, due to the use of a single method. This study is addressed to produce data supporting the interpretation of the origin of the two archaeofaunal assemblages as a result of seasonal hunting events that took place mainly in winter. In this specific geographic and environmental context, our data gain a better understanding of Neanderthal subsistence strategies and occupational patterns.

Keywords

estacionalitat; estratègia de subsistència; paleolític mitjà; temporada de caza; estrategia de subsistencia; paleolítico medio; seasonality; subsistence strategy; Middle Paleolithic

Subjects

90 - Archaeology. Prehistory

Knowledge Area

Arts i humanitats

Documents

TESI Alessandra Livraghi.pdf

4.445Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)