Asimetrías iuslaborales en el mundo moderno. Un análisis a las formas atípicas de contratación en el derecho laboral

Author

Carrero Monroy, Ligia Yolima

Director

García-Viña, J.

Tutor

García-Viña, J.

Date of defense

2022-10-24

Pages

514 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Facultat de Dret

Abstract

El trabajo como fenómeno social ha evolucionado a través de los años, pasando de ser una actividad por cuenta ajena, con una jornada de trabajo definida, cuya medida principal de ejecución es el tiempo y de vigencia indefinida, a ser una labor adelantada por seres humanos con una intervención cada vez mayor de algoritmos, a tiempo parcial, con vigencia variable, en la cual incluso es complejo identificar la contraparte respecto de la cual presenta dependencia económica. Este cambio ha impactado profundamente el entendimiento de los 3 elementos esenciales del contrato individual de trabajo, la noción de trabajo como objeto de estudio del derecho laboral y por ello demandan una transformación del carácter tuitivo de esta disciplina jurídica. En este documento presento un análisis a dicho cambios, empezando por una revisión histórica del trabajo a través de las revoluciones industriales, llegando a concentrarme en el trabajo de la cuarta revolución industrial, proponiendo una clasificación del trabajo moderno en 3 categorías: trabajo típico, trabajo semi típico y trabajo atípico, analizando las asimetrías del derecho laboral frente a estas formas de trabajo y finalmente proponiendo la necesidad de redefinir el trabajo como bien jurídicamente protegido del derecho laboral.


El treball com a fenomen social ha evolucionat a través dels anys, passant de ser una activitat per compte d'altri, amb una jornada de treball definida, la mesura principal d'execució és el temps i de vigència indefinida, a ser una tasca avançada per éssers humans amb una intervenció cada vegada més gran d'algoritmes, un temps parcial, amb vigència variable, en el qual fins i tot és complex identificar el contrapart respecte de la qual presenta dependència econòmica. Aquest canvi ha impactat profundament l'entesa dels 3 elements essencials del contracte individual de treball, la noció de treball com a objecte d'estudi de dret laboral i per això va exigir una transformació del caràcter tuïtiu d'aquesta disciplina jurídica. En aquest document presento una anàlisi a dit canvis, començant per una revisió històrica de la feina a través de les revolucions industrials, arribant a concentrar-me en la feina de la quarta revolució industrial, proposant una classificació de la feina modern en 3 categories: treball típic, treball semi típic i treball atípic, analitzant les asimetries de dret laboral enfront d'aquestes formes de treball i finalment proposant la necessitat de redefinir el treball com bé jurídicament protegit de dret laboral.


Labor as a social phenomenon has evolved over the years. Work goes from an activity for others within a time limit, to be executed by humans in a different time period, validity and other variables. Within other variables are algorithms and the counterpart, which presents the economic dependence construction. These changes have impacted the fundamental understanding of the individual employment contract, the structure of labor law, that required a reconstruction of the protective nature. This document presents an analysis of mentioned changes, starting with a literature review, taking into account all the industrial revolution phases. Then, this will propose a classification of modern work: traditional, semi-traditional and uncommon. In the next section, the classification will explain the assymetries of labor law. Finally, this will suggest the necessity to redefine work as a legal asset of labor law.

Keywords

Dret del treball; Derecho del trabajo; Labor laws and legislation; Revolució industrial; Revolución industrial; Industrial revolution; Innovacions tecnològiques; Innovaciones tecnológicas; Technological innovations; Organització del treball; Organización del trabajo; Methods engineering; Contractes de treball; Contratos de trabajo; Labor contract

Subjects

349 - Special branches of law. Miscellaneous legal matters

Knowledge Area

Ciències Jurídiques, Econòmiques i Socials

Note

Programa de Doctorat en Dret i Ciència Política

Documents

LYCM_TESIS.pdf

6.475Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)