La guerra antipartisana en España (1936-1952)

Author

Fernández Pasalodos, Arnau

Director

Rodrigo, Javier, 1977-

Alegre Lorenz, David, 1988-

Date of defense

2022-06-27

Pages

528 p.



Doctorate programs

Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Història Comparada, Política i Social

Abstract

Aquesta recerca pretén treballar la guerra antipartisana a Espanya des de l’inici de la Guerra Civil fins a la derrota definitiva de la resistència armada republicana en 1952. Des d’un enfocament de la història sociocultural de la guerra s’analitzaran les estratègies militars, així com els objectius, els resultats i les conseqüències de la lluita contrainsurgent. En aquest sentit, s’aportaran nous continguts i anàlisis al marc interpretatiu que sosté que la Guerra Civil no va finalitzar l’abril de 1939, sinó que es va mantenir oberta dins de la postguerra i fins a 1952 a través d’una guerra asimètrica i de baixa intensitat. D’altra banda, s’abordarà en profunditat l’experiència de guerra dels guàrdies civils, soldats i altres forces auxiliars que van participar en la lluita contra les guerrilles republicanes. A més, la recerca pretén inserir la guerra antipartisana a Espanya dins del cicle de guerres irregulars que es van experimentar durant la Segona Guerra Mundial. Per a això, s’ha fet un exhaustiu treball de localització, consulta i anàlisi de fonts documentals, moltes d’elles inèdites, així com de les referències bibliogràfiques més solvents sobre aquestes qüestions.


Esta investigación pretende abordar la guerra antipartisana en España desde el inicio de la Guerra Civil hasta la derrota definitiva de la resistencia armada republicana en 1952. Desde un enfoque de la historia sociocultural de la guerra se analizarán las estrategias militares, así como los objetivos, los resultados y las consecuencias de la lucha contrainsurgente. En este sentido, se aportarán nuevos contenidos y análisis al marco interpretativo que sostiene que la Guerra Civil no finalizó en abril de 1939, sino que se mantuvo abierta dentro de la posguerra y hasta 1952 a través de una guerra asimétrica y de baja intensidad. Por otra parte, se abordará en profundidad la experiencia de guerra de los guardias civiles, soldados y otras fuerzas auxiliares que participaron en la lucha contra las guerrillas republicanas. Además, la investigación buscará insertar la guerra antipartisana en España dentro del ciclo de guerras irregulares que se experimentaron al calor de la Segunda Guerra Mundial. Para ello, se ha realizado un exhaustivo trabajo de localización, consulta y análisis de fuentes documentales, muchas de ellas inéditas, así como de las referencias bibliográficas más solventes sobre estas cuestiones.


The topic of this PhD thesis is the anti-partisan war in Spain from the beginning of the Civil War in 1936 until Republican armed resistance was definitively quashed in 1952. Military strategies and the objectives, outcomes and consequences of the counterinsurgent fight will be analysed from the perspective of the sociocultural history of war. In this regard, this thesis contributes new information and analysis to the interpretation which holds that the Spanish Civil War did not end in April 1939, but rather continued during the subsequent post-war period, and until 1952, as an asymmetric and low-intensity conflict. Moreover, the war experience of civil guards, soldiers and other auxiliary forces who participated in the fight against Republican guerrillas will be discussed in depth. Furthermore, this research aims to situate the anti-partisan war in Spain within the cycle of irregular wars which occurred in the context of the Second World War. This thesis is the result of a thorough research process which involved locating, consulting and analysing documentary sources, many of them unpublished, as well as relevant bibliographical sources.

Keywords

Guerra civil; Civil war; Guerra antipartisana; Antipartisan war; Guerrilla antifranquista; Antifrancoism guerrilla

Subjects

00 - Prolegomena. Fundamentals of knowledge and culture. Propaedeutics

Knowledge Area

Ciències Socials

Documents

afp1de1.pdf

4.239Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)