Inefectivitat, ineficàcia i inidoneïtat del dret antiracista. El problema del racisme en el dret practicat

Author

Granados Lladós, Josep

Director

Giménez Merino, Antonio

Tutor

Giménez Merino, Antonio

Date of defense

2022-07-21

Pages

435 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Facultat de Filosofia

Abstract

A partir de les dificultats recurrents que travessen a Espanya les persones immerses en procediments judicials per haver patit una discriminació racista, el treball proposa una interpretació de les causes que porten a una dissociació entre les formes jurídiques que emparen a aquestes persones i la seva aplicació pràctica. Amb aquest objectiu, en la primera part s’analitza l’evolució del dret antidiscriminatori per tal de copsar la seva ambigüitat davant de la desigualtat racial. Mentre que en la segona part es traslladen els resultats qualitatius d’un treball de camp basat en l’observació de la pràctica jurídica i l’anàlisi tant d’entrevistes als afectats i als seus representants com d'expedients judicials. El resultat dibuixa un panorama antigarantista del dret practicat on pesen, més enllà del raonable, dos factors: un biaix racial travessat per altres factors socioculturals i certes regles pròpies del camp jurídic. Per tal de combatre la impunitat dels actes discriminatoris, la revictimització dels afectats i la desconfiança en els tribunals que en deriven de tot l’anterior, el treball conclou amb la descripció d’alguns elements susceptibles de millorar la praxi sotmesa a anàlisi.


A partir de las dificultades recurrentes que atraviesan en España las personas inmersas en procedimientos judiciales por haber sufrido una discriminación racista, el trabajo propone una interpretación de las causas que llevan a una disociación entre las formas jurídicas que amparan a estas personas y su aplicación práctica. Con este objetivo, en la primera parte se analiza la evolución del derecho antidiscriminatorio para captar su ambigüedad frente a la desigualdad racial. Mientras que en la segunda parte se trasladan los resultados cualitativos de un trabajo de campo basado en la observación de la práctica jurídica y el análisis tanto de entrevistas a los afectados y sus representantes como de expedientes judiciales. El resultado dibuja un panorama antigarantista del derecho practicado en el que pesan, más allá de lo razonable, dos factores: un sesgo racial atravesado por otros factores socioculturales y ciertas reglas propias del campo jurídico. Para combatir la impunidad de los actos discriminatorios, la revictimización de los afectados y la desconfianza en los tribunales que se derivan de todo lo anterior, el trabajo concluye con la descripción de algunos elementos susceptibles de mejorar la praxis sometida a análisis.


Based on the recurrent difficulties faced in Spain by people immersed in lawsuits for having suffered racist discrimination, the research proposes an interpretation of the causes that lead to a dissociation between the legal forms that protect these people and their practical application. With this objective, the first part analyzes the evolution of the anti-discrimination law to capture its ambiguity in face of racial inequality. Meanwhile, the second part transfers the qualitative results of a fieldwork based on the observation of legal practice and on the analysis both of interviews with affected people and their representants and of judicial files. The result traces an anti-protective panorama of the legal practice in which two factors, beyond the reasonable, weigh: a racial bias crossed by other sociocultural factors and certain rules specific of the legal field. To combat the impunity of discriminatory acts, the revictimization of those affected and the distrust in the courts that derive from it all, the work concludes with the description of some elements that can improve the praxis under analysis.

Keywords

Racisme; Racismo; Racism; Drets humans; Derechos humanos; Human rights; Pràctica jurídica; Práctica del derecho; Practice of law

Subjects

341 - International law

Knowledge Area

Ciències Humanes i Socials

Note

Programa de Doctorat en Ciutadania i Drets Humans

Documents

JGL_TESIS.pdf

4.060Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)