Establishing carbonyl-containing biomarkers of clinical relevance through metabolomics

Author

Gómez Gómez, Àlex

Director

Pozo Mendoza, Óscar J.

Date of defense

2022-07-08

Pages

403 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Medicina i Ciències de la Vida

Doctorate programs

Programa de doctorat en Biomedicina

Abstract

Els biomarcadors són un conjunt de signes mèdics objectius que són molt rellevants en l'àmbit clínic. La metabolòmica és la tècnica d'elecció per a establir biomarcadors. Centrar-se en una família específica de compostos facilitaria establir i interpretar els biomarcadors obtinguts mitjançant la metabolòmica. Entre aquestes famílies, les molècules que contenen grups carbonílics tenen una rellevància especial degut al seu gran impacte en la salut i la malaltia. L'objectiu d'aquesta tesi és establir biomarcadors que contenen grups carbonílics amb una rellevància especial en escenaris clínics a partir de noves estratègies analítiques basades en la tècnica LC-MS/MS. Per assolir aquest objectiu, primer es va demostrar la utilitat de la derivatització química tant per a la determinació dirigida com per a la determinació no dirigida de molècules que contenen grups carbonílics mitjançant la técnica LC-MS/MS. En segon lloc, es van aplicar els mètodes desenvolupats per obtenir nous biomarcadors mecanístics per a la porfíria aguda intermitent, nous biomarcadors pronòstics de gravetat i resposta a tècniques de ventilació assistida per a COVID-19 i una signatura de nous biomarcadors diagnòstics per al càncer de pàncrees.


Biomarkers are a set of objective medical signs that are highly relevant in the clinical field. Metabolomics is the technique of choice for biomarkers establishment. Focusing metabolomics efforts to a specific family of compounds would facilitate biomarkers establishment and interpretation. Among these families, carbonyl-containing molecules have a remarkable relevance due to their great impact on health and disease. The aim of this thesis is to establish carbonyl-containing biomarkers relevant in clinical scenarios by new analytical approaches based on LC-MS/MS. To reach this goal, first the usefulness of chemical derivatization for both the targeted and the untargeted determination of carbonyl-containing molecules by liquid-tandem chromatography-tandem mass spectrometry was demonstrated. Second, the developed methods were applied to obtain new mechanistic biomarkers for acute intermittent porphyria, new prognostic biomarkers of severity and response to assisted ventilation techniques for COVID-19, and a signature of new diagnostic biomarkers for pancreatic cancer.

Keywords

LC-MS/MS; chemical derivatization; o-benzylhydroxylamine; carbonyl-containing biomarkers; metabolomics. Català: derivatització química; biomarcadors; metabolòmica dirigida; metabolòmica no dirigida; salut i malaltia.; LC-MS/MS; Chemical derivatization; o-benzylhydroxylamine; Carbonyl-contaning biomarkers; Metabolomics; Derivatització química; Biomarcadors; Metabolòmica dirigida; Metagolòmica no dirigida; Salut i malaltia

Subjects

577 - Material bases of life. Biochemistry. Molecular biology. Biophysics

Documents

This document contains embargoed files until 2024-07-08

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)