Pedra en sec: herència constructiva, coneixements i tècnica. Registre i anàlisi de construccions de pedra en sec per mitjà de tècniques digitals.

Author

Mallafrè Balsells, Cèlia

Director

Costa Jover, Agusti

Coll Pla, Sergio

Date of defense

2022-01-28

Pages

607 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Història i Història de l'Art

Abstract

La recerca desenvolupada ha permès registrar i analitzar dues tipologies de construccions de pedra en sec ubicades a les Terres de l’Ebre, les cabanes i els cocons, des d’un punt de vista constructiu i estructural utilitzant eines de captura massiva de dades de forma sistemàtica com mai abans s’havien desenvolupat. Els resultats i els aprenentatges desenvolupats al respecte han estat fruit de l’observació, del procés analític dels models tridimensionals i de la combinació dels dos. Els objectius de la recerca desenvolupada són registrar i analitzar les construccions de pedra en sec a partir de la tècnica de captura massiva de dades, la fotogrametria digital (SFM). Aquesta tècnica permet obtenir models tridimensionals escalats i amb textura de cadascun dels elements registrats L’anàlisi tècnic ha permès incidir en aspectes vinculats en la materialització de la tècnica constructiva mitjançant les construccions que s’han preservat fins el dia d’avui. La recerca desenvolupada focalitza l’atenció amb el procés constructiu i en el comportament estructural, aspectes rellevants de la tècnica constructiva. Paral·lelament s’ha tractat la representació gràfica ha permès abstraure i definir cada un dels elements analitzats. La intencionalitat d’allò que s’està representant és fonamental per l’estudi, la conservació, el desenvolupament i la divulgació de la tècnica i les construccions de pedra en sec.


La investigación desarrollada ha permitido registrar y analizar dos tipologías de construcciones de piedra en seco ubicadas en las Terres de l'Ebre, las cabanes y los cocons, desde un punto de vista constructivo y estructural, utilizando herramientas de captura masiva de datos de forma sistemática como nunca antes se habían desarrollado. Los resultados y aprendizajes desarrollados al respecto han sido fruto de la observación, del proceso analítico de los modelos tridimensionales y de la combinación de ambos. Los objetivos de la investigación desarrollada son registrar y analizar las construcciones de piedra seca a partir de la técnica de captura masiva de datos, la fotogrametría digital (SFM). Esta técnica permite obtener modelos tridimensionales escalados y con textura de cada uno de los elementos registrados. El análisis técnico ha permitido incidir en aspectos vinculados a la materialización de la técnica constructiva mediante las construcciones que se han preservado hasta el día de hoy. La investigación desarrollada focaliza la atención con el proceso constructivo y el comportamiento estructural, aspectos relevantes de la técnica constructiva. Paralelamente, se ha tratado la representación gráfica que ha permitido abstraer y definir cada uno de los elementos analizados. La intencionalidad de lo que se está representando es fundamental para el estudio, conservación, desarrollo y divulgación de la técnica y las construcciones de piedra en seco.


The research carried out has made it possible to record and analyse two types of dry stone constructions located in Terres de l'Ebre, the cabanes and the cocons, from a constructive and structural point of view, using massive data capture tools in a systematic way, as they had never developed before. The results and learnings developed in this regard have been the result of observation, the analytical process of three-dimensional models and the combination of both. The objectives of the research carried out is to register and analyse dry stone constructions using the massive data capture technique, digital photogrammetry (SFM). This technique allows obtaining scaled and textured three-dimensional models of each of the registered elements. The technical analysis has made it possible to influence aspects related to the materialization of the construction technique through the constructions that have been preserved to this day. The research carried out focuses the attention on the construction process and structural behaviour, relevant aspects of the construction technique. At the same time, the graphic representation has been treated, it has allowed to abstract and define each of the elements analysed. The intentionality of what is being represented is fundamental for the study, conservation, development and dissemination of the technique and dry stone constructions.

Keywords

Pedra seca; Construcció; Patrimoni; Piedra en seco; Construcción; Patrimonio; Dry stone; Construction; Heritage

Subjects

69 - Building (construction) trade. Building materials. Building practice and procedure; 72 - Architecture; 90 - Archaeology. Prehistory; 93 - History. Auxiliary sciences of history. Local History

Knowledge Area

Enginyeria i arquitectura

Documents

TESI Cèlia Mallafrè Balsells.pdf

631.3Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)