Development of bioanalytical devices for the detection of ciguatoxins and the ciguatoxin producing genera Gambierdiscus and Fukuyoa

Author

Gaiani, Greta

Director

Campàs Homs, Mònica

O'Sullivan, Ciara Kathleen

Alcaraz Cazorla, Carlos

Date of defense

2022-02-24

Pages

351 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Enginyeria Química

Abstract

La ciguatera (CFP) és una intoxicació alimentària que provoca símptomes gastrointestinals, cardíacs i neurològics que poden durar setmanes, mesos o fins i tot anys. És causada per la ingestió de peixos que contenen ciguatoxines (CTXs), compostos produïts per microalgues dels gèneres Gambierdiscus i Fukuyoa, les quals s'acumulen en els peixos i a través de les xarxes tròfiques. Aquesta tesi té com a objectiu proporcionar eines biotecnològiques per a la caracterització del risc de CFP i així garantir la seguretat alimentària i protegir la salut humana. Per aconseguir aquest objectiu, s'han desenvolupat tècniques d' extracció ràpida d'ADN i CTXs mitjançant l'ús de dispositius portàtils. A continuació, d'una banda, s'han utilitzat l'amplificació isotèrmica per polimerasa recombinasa (RPA) i la PCR amb cebadors amb cues per amplificar ADN dels gèneres Gambierdiscus i Fukuyoa i de les espècies G. australs and G. excentricus, i així detectar els productes de l'amplificació amb assajos i biosensors d'hibridació tipus sàndwich. Por una altra banda, s'han desenvolupat immunoassaigs i immunosensors a partir d'anticossos contra quatre CTXs pertanyents a dos grups de congèneres (CTX1B i CTX3C). Finalment, els sistemes desenvolupats s'han aplicat amb èxit a l'anàlisi de mostres naturals.


La ciguatera (CFP) es una intoxicación alimentaria que provoca síntomas gastrointestinales, cardíacos y neurológicos que pueden durar semanas, meses o incluso años. Es causada por la ingestión de peces que contienen ciguatoxinas (CTXs), compuestos producidos por microalgas de los géneros Gambierdiscus y Fukuyoa, las cuales se acumulan en los peces y a través de las redes tróficas. Esta tesis tiene como objetivo proporcionar herramientas biotecnológicas para la caracterización del riesgo de CFP y así garantizar la seguridad alimentaria y proteger la salud humana. Para conseguir este objetivo, se han desarrollado técnicas de extracción rápida de ADN y CTXs mediante el uso de dispositivos portátiles. A continuación, por un lado, se han utilizado la amplificación isotérmica por polimerasa recombinasa (RPA) y la PCR con cebadores con colas para amplificar ADN de los géneros Gambierdiscus y Fukuyoa y de las especies G. australes and G. excentricus, y así detectar los productos de la amplificación con ensayos y biosensores de hibridación tipo sándwich. Por otro lado, se han desarrollado inmunoensayos e inmunosensores a partir de anticuerpos contra cuatro CTXs pertenecientes a dos grupos de congéneres (CTX1B y CTX3C). Por último, los sistemas desarrollados se han aplicado con éxito al análisis de muestras naturales.


Ciguatera fish poisoning (CFP) is a disease that causes gastrointestinal, cardiological and neurological symptoms that can last weeks, months or even years. It is caused by the ingestion of fish containing ciguatoxins (CTXs), compounds produced by microalgae of the genera Gambierdiscus and Fukuyoa, which accumulate into fish flesh and through the food webs. This thesis aims at providing biotechnological tools for the characterization of the CFP risk in order to guarantee food safety and protect human health. To achieve this objective, fast extraction techniques for DNA and CTXs with the use of portable devices have been developed. Then, on the one hand, isothermal recombinase polymerase amplification (RPA) and PCR with tailed primers have been used to amplify DNA from the genera Gambierdiscus and Fukuyoa and from the species G. australes and G. excentricus, amplicons that were subsequently detected with sandwich hybridization assays and biosensors. On the other hand, antibodies that target four main CTXs belonging to two groups of congeners (CTX1B and CTX3C) have been used in the development of immunoassays and immunosensors. Finally, the developed systems were successfully applied to the analysis of natural samples.

Keywords

biosensors; ciguatoxines; Gambierdiscus; biosensores; ciguatoxinas; ciguatoxins

Subjects

543 - Analytical chemistry; 57 - Biological sciences in general; 577 - Material bases of life. Biochemistry. Molecular biology. Biophysics; 6 - Applied Sciences. Medicine. Technology

Knowledge Area

Ciències

Documents

TESI Greta Gaiani.pdf

27.13Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)