La interculturalidad en el aula de español para adultos migrantes: Aportaciones desde la investigación educativa basada en diseño

dc.contributor
Universitat Pompeu Fabra. Departament de Traducció i Ciències del llenguatge
dc.contributor.author
Holguin Vaca, Denise Paola
dc.date.accessioned
2022-01-11T10:09:11Z
dc.date.available
2023-03-26T22:45:37Z
dc.date.issued
2021-09-27
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/673060
dc.description.abstract
La educación intercultural es una respuesta a las actuales realidades sociales y políticas queclaman por la formación de ciudadanos críticos que contribuyan al desarrollo social sostenible.Sin embargo, en el ámbito de formación lingüística para adultos migrantes, esta dimensión seve frecuentemente invisibilizada a favor de propuestas curriculares que priorizan el desarrollode competencias lingüísticas. Esta tesis explora el desarrollo de la interculturalidad en unprograma de formación lingüística para adultos migrantes en Barcelona.La revisión de bibliografía pone de manifiesto la existencia de una brecha metodológica entrelos postulados teóricos de la educación lingüística intercultural y la manera en que estos sematerializan en las experiencias de aula. En consecuencia, esta tesis persigue un doble objetivo:por un lado, diseña, implementa y evalúa una intervención didáctica para el fomento de lainterculturalidad en el aula de español y, por el otro, analiza los discursos de los estudiantes conel ánimo de describir e interpretar la manera como se coconstruye la interculturalidad en elmarco de dicha intervención. Para ello, propone una metodología de investigación eintervención pedagógica basada en los postulados de la Investigación Educativa Basada enDiseño (IEBD), a partir de los cuales se propone una investigación iterativa y participativa.Los resultados evocan una concepción multidimensional de la interculturalidad compuesta portres dimensiones principales (cognitiva, socioafectiva y praxis) y dos dimensiones transversales(crítica y metacognitiva) a través de las cuales se matizan y enriquecen los modelos previos. Ala luz de los resultados obtenidos, esta tesis aporta unas posibles aportaciones pedagógicas quepretenden contribuir a orientar a los docentes e investigadores hacia una comprensión de lo queimplica el fomento y desarrollo de la interculturalidad en el aula de español.
dc.description.abstract
L'educació intercultural és una resposta a les actuals realitats socials i polítiques que clamenper la formació de ciutadans crítics que contribueixin al desenvolupament social sostenible. Noobstant això, en l'àmbit de formació lingüística per a adults migrants, aquesta dimensió es veufreqüentment invisibilitzada a favor de propostes curriculars que prioritzen el desenvolupamentde competències lingüístiques. Aquesta tesi explora el desenvolupament de la interculturalitaten un programa de formació lingüística per a adults migrants a Barcelona.La revisió de bibliografia posa de manifest l'existència d'una bretxa metodològica entre elspostulats teòrics de l'educació lingüística intercultural i la manera en què aquests esmaterialitzen en les experiències d'aula. En conseqüència, aquesta tesi persegueix un dobleobjectiu: d'una banda, dissenya, implementa i avalua una intervenció didàctica per al foment dela interculturalitat a l'aula d'espanyol i, de l'altra, analitza els discursos dels estudiants ambl'ànim de descriure i interpretar la manera com es coconstrueix la interculturalitat en el marc dela intervenció. Per a això, proposa una metodologia d'investigació i intervenció pedagògicabasada en els postulats de la Investigació Educativa Basada en Disseny (IEBD), a partir delsquals es proposa una investigació iterativa i participativa.Els resultats evoquen una concepció multidimensional de la interculturalitat composta per tresdimensions principals (cognitiva, socioafectiva i praxi) i dues dimensions transversals (críticai metacognitiva) a través de les quals es matisen i enriqueixen els models previs. A la llum delsresultats obtinguts, aquesta tesi aporta unes possibles aportacions pedagògiques que pretenencontribuir a orientar els docents i investigadors cap a una comprensió del que implica el fomenti desenvolupament de la interculturalitat a l'aula d'espanyol.
dc.description.abstract
Intercultural education is a way to respond to current social and political realities that call forthe education of critical citizens who embrace diversity and contribute to the world’s socialsustainable development. However, in the field of language education for adult migrants, thisdimension is frequently made invisible in favor of curricular proposals that prioritize thedevelopment of language skills. This thesis explores the development of interculturality in alanguage program for migrant adults in Barcelona.The literature review reveals the existence of a methodological gap between the theoreticalassumptions of intercultural language education and the way it is materialized in classroomexperiences. Consequently, this thesis pursues a double objective: on the one hand, it designs,implements, and evaluates a didactic intervention to promote interculturality in the Spanishclassroom and, on the other, it analyzes the discourses of the students with the aim of describingand interpreting the way interculturality is co-constructed along such intervention. To do this,it follows a research and pedagogical methodology based on the premises of the Design-BasedEducational Research (DBER), resulting in an iterative and participatory research.The results evoke a multidimensional conception of interculturality composed of three maindimensions (cognitive, socio-affective and praxis) and two transversal dimensions (critical andmetacognitive) through which the previous models are nuanced and enriched. Considering theresults obtained, this thesis provides some pedagogical recommendations that aim to help guideteachers and researchers towards an understanding of what the promotion and development ofinterculturality in the Spanish classroom implies.
dc.format.extent
406 p.
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
spa
dc.publisher
Universitat Pompeu Fabra
dc.rights.license
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Interculturalidad
dc.subject
Español L2
dc.subject
Migración
dc.subject
Investigación educativa basada endiseño
dc.subject
Cosmopolitismo
dc.subject
Interculturalitat
dc.subject
Espanyol L2
dc.subject
Migració
dc.subject
Recerca educativa basada en disseny
dc.subject
Cosmopolitisme
dc.subject
Interculturality
dc.subject
Spanish L2
dc.subject
Migration
dc.subject
Design-based educational research
dc.subject
Cosmopolitanism
dc.title
La interculturalidad en el aula de español para adultos migrantes: Aportaciones desde la investigación educativa basada en diseño
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
81
dc.contributor.authoremail
denisepaola.holguin@upf.edu
dc.contributor.director
López Ferrero, Carmen
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.description.degree
Programa de doctorat en Traducció i Ciències del Llenguatge


Documents

tdphv.pdf

21.25Mb PDF

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)