Three essays on information in financial markets and the macroeconomy

Author

Kantorovitch, Ilja

Director

Martin, Alberto

Asriyan, Vladimir

Vanasco, Victoria

Date of defense

2021-07-22

Pages

201 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament d'Economia i Empresa

Doctorate programs

Programa de doctorat en Economia, Finances i Empresa

Abstract

This dissertation consists of three chapters investigating the role of information and beliefs in financial markets and the macroeconomy. In the first chapter, I develop a macroeconomic model in which financial markets aggregate dispersed information and determine the efficiency of capital allocation. I find that fundamental (productivity) booms lower capital misallocation by encouraging information acquisition. In contrast, non-fundamental (sentiment) booms increase capital misallocation by discouraging information acquisition. In the second chapter, I introduce a tractable model of a noisy financial market in which information acquisition is motivated by overconfidence in the form of correlation neglect. I study several applications. Finally, in the third chapter, Janko Heineken and I study the role of sentiment and disagreement in determining the asset characteristics of Bitcoin. We show that disagreement predicts negative returns far into the future, with vanishing effects towards the end of the sample.


Aquesta dissertació consta de tres capítols que investiguen el paper de la informació i les creences en els mercats financers i la macroeconomia. Al primer capítol, desenvolupo un model macroeconòmic en què els mercats financers agrupen informació dispersa i determinen l’eficiència de l’assignació de capital. Trobo que els fonaments (productivitat) fonamentals redueixen la desassignació de capital fomentant l’adquisició d’informació. En canvi, els booms no fonamentals (sentiment) augmenten la desassignació de capital desincentivant l’adquisició d’informació. Al segon capítol, introdueixo un model tractable d’un mercat financer sorollós en què l’adquisició d’informació està motivada per l’excés de confiança en forma de desatenciót de la correlació. Estudio diverses aplicacions. Finalment, al tercer capítol, Janko Heineken i jo estudiem el paper del sentiment i el desacord a l’hora de determinar les característiques dels actius de Bitcoin. Mostrem que el desacord prediu rendiments negatius en el futur, amb efectes de desaparició cap al final de la mostra.

Keywords

Financial markets; Mercats financers; Macroeconomy; Macroeconomia

Subjects

33 - Economics. Economic science

Documents

tik.pdf

2.626Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)