Contributions to understanding the mechanisms of action of electrolytic electroporation

Author

Klein, Nina

Director

Ivorra Cano, Antoni

Stehling, Michael Klaus

Date of defense

2021-07-19

Pages

155 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions

Doctorate programs

Programa de doctorat en Tecnologies de la Informació i les Comunicacions

Abstract

Electroporation is a biophysical phenomenon in which cell membrane permeability to ions and molecules is increased when the cell is briefly exposed to high electric fields. Electroporation is the basis of multiple novel clinical treatment modalities. Reversible electroporation is the basis of Electrochemotherapy (ECT), a cancer treatment modality in which electric pulses are applied to enhance cellular uptake of chemotherapeutic agents. It is also the basis of Gene Electrotransfer, which is used in multiple therapies under clinical trials, including cancer treatments and vaccination. Irreversible electroporation (IRE) is used as a non-thermal ablation technique for treatment of solid tumors. Electrolytic Electroporation (E2) is a novel tissue ablation technique which combines reversible electroporation with electrolysis. This research project aimed at better understanding the interplay of the two components of E2 to achieve tumor eradication. In order to investigate the cell killing mechanism, in vitro, in vivo and in silico studies were performed and the information obtained was combined to demonstrate the E2’s underlying mechanisms of action.


La electroporación es un fenómeno biofísico por el cual se aumenta la permeabilidad de la membrana celular a iones y moléculas cuando la célula se expone brevemente a elevados campos eléctricos. La electroporación es la base de múltiples modalidades novedosas de tratamiento clínico. La electroporación reversible es la base de la electroquimioterapia (ECT por sus siglas en inglés), una modalidad de tratamiento del cáncer en la que se aplican impulsos eléctricos para mejorar la absorción celular de agentes quimioterapéuticos. También es la base de la electrotransferencia génica, que se utiliza en múltiples terapias en pruebas clínicas, entre ellas vacunas y tratamientos contra el cáncer. La electroporación irreversible (IRE por sus siglas en inglés) se utiliza como técnica de ablación no térmica para el tratamiento de tumores sólidos. La electroporación electrolítica (E2) es una novedosa técnica de ablación de tejidos que combina la electroporación reversible con la electrólisis. El objetivo de este proyecto de investigación fue conocer mejor la interacción entre los dos componentes de la E2 para lograr la erradicación de los tumores. Para investigar el mecanismo de destrucción de células, se llevaron a cabo estudios in vitro, in vivo e in silico, y la información obtenida se combinó para demostrar los mecanismos de actuación subyacentes de la E2.

Keywords

Electroporation; Electrolysis; Electrolytic electroporation; Focal therapy; Tumor ablation; Mathematical modeling; Electroporación; Electrólisis; Electroporación electrolítica; Terapia focal; Ablación de tumores; Modelado matemático

Subjects

62 - Engineering. Technology in general

Documents

tnk.pdf

4.227Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)