Hackejar l'educació: avaluació de l'impacte socioeducatiu de les hackatons cíviques de transformació educativa

dc.contributor
Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna
dc.contributor.author
Gardó Huerta, Héctor
dc.date.accessioned
2020-12-21T09:21:27Z
dc.date.available
2020-12-21T09:21:27Z
dc.date.issued
2020-12-10
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/670261
dc.description.abstract
El propòsit d’aquesta investigació és avaluar l’impacte socioeducatiu de les hackatons cíviques enfocades a donar resposta a reptes socials i educatius. Des d’una aproximació descriptiva-interpretativa, realitzem un desplegament metodològic mixt i evolutiu al llarg de tres estudis de camp. En el primer es duu a terme una investigació-acció en primera persona per descobrir tot el potencial de la hackató en el seu desplegament a l’entorn comunitari del barri del Raval de Barcelona. El segon, a la hackató celebrada a la ciutat de Girona, s’analitzen els impactes relacionats amb el desenvolupament competencial dels participants i la generació de capital social. El tercer suposa una immersió internacional al context hacker del MIT Media Lab per contrastar els aprenentatges realitzats i obrir noves oportunitats de recerca. Els resultats indiquen el protagonisme inequívoc dels factors de procés i empoderament personal i comunitari per sobre de l’impacte derivat de les solucions creades. D’altra banda, s’evidencia una relació significativa entre les predisposicions competencials creatives i col·laboratives dels participants i la seva eficàcia a l’hora de crear solucions. També es mostra el potencial de la hackató per enriquir el capital social comunitari. Alhora, s’apunten els riscos en termes d’equitat d’aquest format de participació i creació cívica, acompanyant aquests avisos amb recomanacions per a organitzadors, investigadors i facilitadors. Finalment, es proposa un marc competencial d’anàlisi amb la intenció de promoure noves línies de recerca i reforçar el caràcter inclusiu i capacitador de les hackatons cíviques de transformació educativa.
en_US
dc.description.abstract
El propósito de esta investigación es evaluar el impacto socioeducativo de las hackatones cívicas enfocadas a dar respuesta a retos sociales y educativos. Desde una aproximación descriptiva-interpretativa, realizamos un despliegue metodológico mixto y evolutivo a lo largo de tres estudios de campo. En el primero se realiza una investigación-acción en primera persona para descubrir todo el potencial de la hackatón en su despliegue en el entorno comunitario del barrio del Raval de Barcelona. El segundo, en la hackatón celebrada en la ciudad de Girona, se analizan los impactos relacionados con el desarrollo competencial de los participantes y la generación de capital social. El tercero supone una inmersión internacional en el contexto hacker del MIT Media Lab para contrastar los aprendizajes realizados y abrir nuevas oportunidades de investigación. Los resultados indican el protagonismo inequívoco de los factores de proceso y empoderamiento personal y comunitario por encima del impacto derivado de las soluciones creadas. Por otro lado, se evidencia una relación significativa entre las predisposiciones competenciales creativas y colaborativas de los participantes y su eficacia a la hora de crear soluciones. También se muestra el potencial de la hackatón para enriquecer el capital social comunitario. Asimismo, se apuntan los riesgos en términos de equidad de este formato de participación y creación cívica, acompañando estos avisos con recomendaciones para organizadores, investigadores y facilitadores. Finalmente, se propone un marco competencial de análisis con la intención de promover nuevas líneas de investigación y reforzar el carácter inclusivo y capacitador de las hackatones cívicas de transformación educativa.
en_US
dc.description.abstract
The purpose of this research is to evaluate the socio-educational impact of civic hackathons, focusing on responses to social and educational challenges. Based on a descriptive-interpretive approach, we used a mixed and evolutionary methodology for three field studies. In the first of these, a first-person action-investigation was carried out to discover the full potential of the hackathon in the community environment of the Raval neighborhood of Barcelona. The second, considering a hackathon held in the city of Girona, analyzes the impacts related to the skills development of the participants and the generation of social capital. The third involves an international immersion in the hacker context of the MIT Media Lab to compare the lessons learned and open up new research opportunities. The results indicate the unequivocal pre-eminence of process factors and personal and community empowerment over the impact deriving from the solutions created. In addition, there is evidence of a significant relationship between the predisposition of the participants toward creativity and collaborative competence and their effectiveness in creating solutions. The potential of the hackathon to enrich community social capital is also shown, while the risks in terms of fairness of this format of civic participation and creation are pointed out, accompanying these warnings with recommendations for organizers, researchers and facilitators. Finally, a competency analysis framework is proposed, with the intention of promoting new lines of research and reinforcing the inclusive and empowering nature of civic hackathons for educational transformation.
en_US
dc.format.extent
349 p.
en_US
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
mul
en_US
dc.publisher
Universitat Ramon Llull
dc.rights.license
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Hackató
en_US
dc.subject
Hackatón
en_US
dc.subject
Hackathon
en_US
dc.subject
Transformació educativa
en_US
dc.subject
Educació comunitària
en_US
dc.subject
Capital social
en_US
dc.subject
Competències
en_US
dc.subject
Skills
en_US
dc.subject
Cultura hacker
en_US
dc.subject
Equitat educativa
en_US
dc.subject.other
Educació
en_US
dc.title
Hackejar l'educació: avaluació de l'impacte socioeducatiu de les hackatons cíviques de transformació educativa
en_US
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
3
en_US
dc.subject.udc
37
en_US
dc.contributor.authoremail
hector.gardo.huerta@gmail.com
en_US
dc.contributor.director
Riera Romaní, Jordi
dc.embargo.terms
cap
en_US
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documents

Tesi_Hector_Gardo.pdf

7.340Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)