L'organització i la prestació dels serveis socials de base local a la Catalunya de la postcrisi

dc.contributor
Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Antropologia, Filosofia i Treball Social
dc.contributor.author
Forns i Fernández, Maria Victòria
dc.date.accessioned
2020-11-02T12:04:44Z
dc.date.available
2021-07-16T02:00:11Z
dc.date.issued
2020-07-16
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/669898
dc.description.abstract
La tesis realiza una aproximación al sistema organizativo y competencial de los servios sociales de la Cataluña de la postcrisis, a través del modelo de prestación territorial que desde la perspectiva local pone en el centro de gravedad del sistema a la persona. La primera parte se centra en el análisis del marco jurídico internacional, estatal y nacional que configuran el verdadero derecho a los servicios sociales para las ciudadanas y los ciudadanos de Cataluña, en una situación económica y social de postcrisis. Asimismo, se estudia con exhaustividad la distribución de competencias materiales y funcionales en el ámbito de los servicios sociales entre la administración de la Generalitat y los en locales. La segunda parte analiza la arquitectura pública prestacional catalana, donde los entes locales resultan la unidad imprescindible para desarrollar los servicios sociales, en virtud de los principios de universalidad, proximidad y descentralización, consagrados en la Ley 12/2007 de servicios sociales. Esta ley establece el acceso a los servicios sociales para todas las ciudadanas y todos los ciudadanos, lo que podemos interpretar como el nacimiento de un nuevo derecho social. Asimismo, se hace una aproximación a la legislación sectorial con implicaciones para los servicios sociales locales. En la tercera, y última parte, se hace una crítica fundamentada al sistema político y económico de nuestra sociedad, y de su funcionamiento contradictorio. Un sistema que lejos de resultar inclusivo, expulsa a una parte de la ciudadanía, para abocarla a la marginación o la exclusión social, en vez de desplegar políticas valientes para poder erradicar estas situaciones.
en_US
dc.description.abstract
La tesi realitza una aproximació al sistema organitzatiu i competencial dels serbis socials de la Catalunya de la postcrisi, a través del model de prestació territorial que des de la perspectiva local posa en el centre de gravetat del sistema a la persona. La primera part se centra en l'anàlisi del marc jurídic internacional, estatal i nacional que configuren el veritable dret als serveis socials per a les ciutadanes i els ciutadans de Catalunya, en una situació econòmica i social de postcrisi. Així mateix, s'estudia amb exhaustivitat la distribució de competències materials i funcionals en l'àmbit dels serveis socials entre l'administració de la Generalitat i els en locals. La segona part analitza l'arquitectura pública prestacional catalana, on els ens locals resulten la unitat imprescindible per a desenvolupar els serveis socials, en virtut dels principis d'universalitat, proximitat i descentralització, consagrats en la Llei 12/2007 de serveis socials. Aquesta llei estableix l'accés als serveis socials per a totes les ciutadanes i tots els ciutadans, la qual cosa podem interpretar com el naixement d'un nou dret social. Així mateix, es fa una aproximació a la legislació sectorial amb implicacions per als serveis socials locals. En la tercera, i última part, es fa una crítica fonamentada al sistema polític i econòmic de la nostra societat, i del seu funcionament contradictori. Un sistema que lluny de resultar inclusiu, expulsa a una part de la ciutadania, per a abocar-la a la marginació o l'exclusió social, en comptes de desplegar polítiques valentes per a poder erradicar aquestes situacions.
en_US
dc.description.abstract
The thesis approaches the organizational and competence system in postcrisis Catalonia's social services, through the territorial service model that, from the local perspective, puts the person in the center of gravity of the system. The first part of the thesis focuses on the analysis of the international, state and national legal framework that shapes the true right to social services for the citizens of Catalonia, in a post-crisis economic and social situation. Likewise, the distribution of material and functional competencies in the area of social services between the administration of the Generalitat and the local authorities is studied in detail. The second part analyses the Catalan public service architecture, in which local entities are the essential unit for developing social services, by virtue of the principles of universality, proximity and decentralisation, as enshrined in Law 12/2007 on social services. This law establishes access to social services for all citizens, which can interpret as the rise of a new social right. It also provides an approximation to the sectoral legislation with implications for local social services. In the third part, a well-founded criticism is made of the political and economic system of our society, and of its contradictory functioning. A system that, far from being inclusive, expels a part of the citizenry, in order to marginalize or socially exclude them, instead of deploying courageous policies to eradicate these situations.
en_US
dc.format.extent
478 p.
en_US
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
spa
en_US
dc.publisher
Universitat Rovira i Virgili
dc.rights.license
ADVERTIMENT. Tots els drets reservats. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Política social
en_US
dc.subject
Serveis socials
en_US
dc.subject
Estat del Benestar
en_US
dc.subject
Servicios sociales
en_US
dc.subject
Estado del Bienestar
en_US
dc.subject
Social policy
en_US
dc.subject
Social services
en_US
dc.subject
Welfare State
en_US
dc.subject.other
Ciències Socials i jurídiques
en_US
dc.title
L'organització i la prestació dels serveis socials de base local a la Catalunya de la postcrisi
en_US
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
3
en_US
dc.subject.udc
316
en_US
dc.subject.udc
32
en_US
dc.subject.udc
342
en_US
dc.contributor.authoremail
mariavictoria.forns@urv.cat
en_US
dc.contributor.director
Pujadas Muñoz, Joan Josep
dc.embargo.terms
12 mesos
en_US
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documents

TESI Victoria Forns.pdf

43.33Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)