Post-transcriptional determinants of RAS protein abundance

Author

Benisty, Hannah

Director

Serrano Pubull, Luis

Date of defense

2019-12-13

Pages

159 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Experimentals i de la Salut

Doctorate programs

Programa de doctorat en Biomedicina

Abstract

The RAS oncogenes KRAS, NRAS and HRAS are mutated in one third of human cancers where they exhibit different mutation patterns. A potential factor contributing to this mutation bias is the variation of RAS expression levels. Here, I investigate some of the determinants of RAS protein abundance. First, I examine whether codon bias among RAS genes and within other cancer gene families plays a role in cell context-specific expression. I further describe a tRNA expression program that favors oncogene translation in proliferating cells. Second, I investigate why oncogenic RAS mutants exhibit a higher protein abundance than the RAS wild type. In this context, I study the underlying mechanisms leading to this variation and more specifically how protein-protein interactions between RAS and its downstream binding partners change the protein turnover of RAS and therefore, its protein abundance. Overall, this thesis provides insight into the possible relevance of RAS protein synthesis and protein degradation as determinants of RAS mutation patterns in human cancers.


Els oncogens KRAS, NRAS i HRAS estan mutats en un terç dels càncers en humans on hi exhibeixen patrons de mutació diferents. Un possible factor que contribueix a aquest biaix de mutació és la variació dels nivells d'expressió de RAS. En aquesta tesi investigo els elements determinants de l'abundància de la proteïna RAS. Primer, examino si el biaix de codó entre els gens RAS i entre gens d'altres famílies implicades en càncer contribueix a les diferències d'expressió, en funció del context cel·lular. Així mateix, descric un programa d'expressió de tRNA que facilita la traducció d'oncogens en cèl·lules proliferatives. En segon lloc, investigo per què mutants oncogènics de RAS tenen una abundància de proteïna més elevada que la RAS salvatge. Així mateix, estudio els mecanismes subjacents responsables d'aquesta variació i més concretament el paper de les interaccions de RAS amb altres proteïnes en la regulació de la seva abundància. Així doncs, aquesta tesi estudia la possible rellevància dels mecanismes de síntesi i degradació de la proteïna RAS en els patrons de mutació en càncer.

Keywords

Oncogene; RAS; Translation; tRNA; Oncogèn; Traducció; Biaix de codons; Codon Bias

Subjects

577 - Material bases of life. Biochemistry. Molecular biology. Biophysics

Documents

thb.pdf

11.25Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)