Essays in health and development economics

Author

Fernández Bazán, Fernando

Director

González, Libertad

Tarozzi, Alessandro

Date of defense

2019-06-12

Pages

128 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament d'Economia i Empresa

Doctorate programs

Programa de doctorat en Economia, Finances i Empresa

Abstract

In the first chapter, I analyze the consequences of increased prenatal exposure to marijuana on infant health in the US. I combine individual-level information on birth outcomes with novel data on the location and opening dates of all cannabis dispensaries in the US. Results indicate that increased prenatal exposure to cannabis is unrelated to several infant health indicators. In the second chapter, we study the role of pharmaceutical promotion in the opioid epidemic in the US. Using data on visits made by sales representatives to physicians, we show that opioid promotion increases prescription of such drugs and also increases opioid overdose mortality. In the third chapter, we evaluate the impacts of an electrification program on student learning in rural Peru. Our findings suggest that improved access to electricity is, at best, weakly related to better student learning.


En el primer capítulo, se analizan las consecuencias de una mayor exposición prenatal a la marihuana sobre la salud infantil en Estados Unidos. Utilizando datos sobre la ubicación y fecha de apertura de los dispensadores de cannabis, se muestra que mayor exposición prenatal a la marihuana no genera cambios significativos en la salud de los recien nacidos. En el segundo capítulo, se estudia el rol de la publicidad farmaceútica en la epidemia de opiaceos en Estados Unidos. Se encuentra que los condados con mayor nivel de publicidad de opiaceos también tienen mayores tasas de mortalidad causadas por sobredosis de estas drogas. En el tercer capítulo, se evaluan los impactos de un programa de electrificación rural sobre el aprendizaje escolar en Perú. Los resultados indican que, en el mejor de los casos, un mejor acceso a electricidad tiene un efecto reducido en el desempeo estudiantil.

Keywords

Infant health in the US; Perú; Salud infantil en Estados Unidos; Electrificación rural; Electrification program

Subjects

33 - Economics. Economic science

Documents

tffb.pdf

2.285Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)