European-wide studies on pro-inflammatory risk factors in early life and molecular markers of aging

Author

Clemente Batalha Pardal, Diana

Director

Nawrot, T. S.

Vrijheid, Martine

Date of defense

2018-05-07

Pages

160 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Experimentals i de la Salut

Universiteit Hasselt

Doctorate programs

Programa de doctorat en Biomedicina

Abstract

Although universal and unavoidable, aging does not occur in a uniform way. In this dissertation, we assessed the effects of early life exposure to pro-inflammatory risk factors (air pollution and obesity) on mitochondrial DNA (mtDNA) content and telomere length, considered as markers of biological aging, at birth and during childhood. First we observed that an increment in nitrogen dioxide (NO2) exposure during pregnancy was associated with a decrease in both placental mtDNA content and birth weight and length (chapter 2 and 3). Secondly, we showed that the association between prenatal NO2 exposure and infant growth could be mediated by placental mtDNA content (chapter 2 and 3). Thirdly, our study found that increased pre- and postnatal exposure to air pollutants lead to shorter leukocyte telomere length in 8 year old children (chapter 4). Finally, we showed that increased obesity indicators were associated with significant shorter telomeres in 8 year old children (chapter 5).


Tot i que és universal i inevitable, l'envelliment no es produeix de manera uniforme. En aquesta tesi, es van avaluar els efectes de l'exposició primerenca a factors de risc proinflamatoris (contaminació de l'aire i obesitat) sobre el contingut d'ADN mitocondrial (mtDNA) i la longitud del telómero, considerats com a marcadors de l'envelliment biològic, en néixer i durant la infància. En primer lloc, vam observar que un increment de l'exposició al diòxid de nitrogen (NO2) durant l'embaràs es va associar amb una disminució tant del contingut de ADN de la placenta plasmàtica com del pes i la durada del part (capítols 2 i 3). En segon lloc, vam mostrar que l'associació entre l'exposició NO2 prenatal i el creixement infantil podria estar mediada per contingut de ADN de placenta (capítols 2 i 3). En tercer lloc, el nostre estudi va descobrir que l'augment de l'exposició pre i postnatal als contaminants atmosfèrics conduir a una menor longevitat de leucòcits en nens de 8 anys (capítol 4). Finalment, vam mostrar que un augment dels indicadors d'obesitat es van associar amb telòmers més curts significatius en nens de 8 anys (capítol 5).

Keywords

Contaminació de l'aire; Obesitat; Contingut d'ADN mitocondrial; Longitud de telómero; Creixement infantil; Air pollution; Obesity; mtDNA content; telomere length; Infantil growth

Subjects

614 - Public health and hygiene. Accident prevention

Documents

tdcbp.pdf

950.8Kb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)