Targeting aging and Alzheimer's disease : from GM1 ganglioside to amyloide-β peptide

Author

Valls Comamala, Victòria

Director

Muñoz López, Francisco José

Date of defense

2018-09-07

Pages

186 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Experimentals i de la Salut

Doctorate programs

Programa de doctorat en Biomedicina

Abstract

Aging is the main challenge that humanity will face on the near future. Brain aging is associated with cognitive deficiencies and is the main risk factor for Alzheimer’s Disease (AD). AD is the most common neurodegenerative disease leading to dementia caused by the aggregation of amyloid-β peptide (Aβ). In this thesis, we have shown that neuronal aging leads to alteration in the ganglioside membrane content. Specifically, increased levels of GM1 ganglioside in membrane leads to a decrease in the calcium entry through NMDA receptors and a reduction of dendritic spines. Overall, pointing a role in the alterations in learning and memory associated to aging. On the other hand, we have showed the inhibitory effect of the human gamma immunoglobulins (IgG) in Aβ aggregation through the antigen-binding fragment (Fab), which binds to Aβ blocking fibrillation progression.


L’envelliment de la població és i serà un gran repte per la nostra societat en els pròxims anys. L’envelliment cerebral està associat amb deficiències cognitives i és el principal factor de risc pel desenvolupament de la malaltia d’Alzheimer. L’Alzheimer és la malaltia neurodegenerativa que més freqüentment provoca demència i és causada per l’agregació del pèptid β-amiloide (Aβ). En aquesta tesis hem demostrat que l’envelliment neuronal condueix a alteracions en el contingut de gangliòsids de les membranes. Particularment, l’increment del gangliòsid GM1 en la membrana condueix a una disminució en l’entrada de calci a través dels receptors de NMDA i a una reducció de les espines dendrítiques. En conjunt, indicant el rol de GM1 en les alteracions en l’aprenentatge i la memòria que es produeixen en l’envelliment. Per una altra banda, hem demostrat l’efecte inhibitori de gamma immunoglobulina humana (IgG) en la inhibició de l’agregació de l’Aβ a través del contacte del fragment d’unió a l’antigen (Fab). Fab s’uneix a Aβ inhibint la progressió de la fibril·lació.

Keywords

Aging; Alzheimer's disaese; GM1 ganglioside; Amyloid-B peptide; GM1 ganglioside; NMDA receptor; Envelliment; Alzheimer; Pèptid-B amyloide; Gangliòsid GM1; Receptor de NMDA

Subjects

616.8 - Neurology. Neuropathology. Nervous system

Documents

tvvc.pdf

22.72Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)