Characterization of Oenococcus oeni and other lactic acid bacteria from the vine-wine ecosystem in Priorat

dc.contributor
Universitat Rovira i Virgili. Departament de Bioquímica i Biotecnologia
dc.contributor.author
Franquès Montserrat, Judith
dc.date.accessioned
2019-01-10T15:01:24Z
dc.date.available
2019-01-10T15:01:24Z
dc.date.issued
2018-09-28
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/664721
dc.description.abstract
Oenococcus oeni, l’espècie de bacteris làctics (BL) principal responsable de la fermentació malolàctica (FML), s'ha aïllat repetidament dels vins, però quasi mai des del raïm. En aquesta tesi, la biodiversitat de BL de l'ecosistema vinya-vi va ser establerta i també es va realitzar un ampli estudi sobre els BL autòctons de la regió vitivinícola catalana del Priorat. Es van identificar i tipificar un total de 1.904 aïllats de BL, de raïm de Garnatxa i de Carinyena, així com de vins de diferents cellers. Al voltant del 70% dels aïllats van ser O. oeni, principalment de vi, però sorprenentment, 53 d'ells es van aïllar de raïm. Es van identificar i tipificar també altres espècies no-Oenococcus, éssent Lactobacillus plantarum la predominant en raïm. La presència d'Oenococcus i Lactobacillus en raïm també es va confirmar per seqüenciació massiva. Es va estudiar la possibilitat d'utilitzar algunes d'aquestes soques autòctones; s'en van seleccionar i caracteritzar 45 BL en base a la degradació de l'àcid L-màlic, la resistència al pH baix i a les altes concentracions d'etanol, i l'absència de gens d'amines biògenes. Les tres soques amb les característiques més desitjables es van inocular en vins reals, dels quals la FML es va dur a terme amb èxit. Les característiques dels vins obtinguts van suggerir el possible ús d'una de les soques com a bona candidata per a un potencial cultiu iniciador. Per tant, les soques autòctones podrien ser utilitzades, després de ser seleccionades, com inòcul de vins reals, ja que estan ben adaptades a les condicions d'aquesta àrea específica i poden mantenir les característiques del terroir.
en_US
dc.description.abstract
Oenococcus oeni, la especie de bacterias lácticas (BL) principal responsable de la fermentación maloláctica (FML), se ha aislado repetidamente de los vinos, pero casi nunca desde uva. En esta tesis, se estableció la biodiversidad de BL del ecosistema viñedo-vino y también se realizó un amplio estudio sobre las BL autóctonas de la región vitivinícola catalana del Priorat. Se identificaron y tipificaron un total de 1.904 aislados de BL, de uva de Garnacha y de Cariñena, así como de vinos de diferentes bodegas. Alrededor del 70% de los aislados fueron O. oeni, principalmente de vino, pero sorprendentemente, 53 de ellos se aislaron de uva. Se identificaron y tipificarn también otras especies no- Oenococcus, siendo Lactobacillus plantarum la predominante en uva. La presencia de Oenococcus y Lactobacillus en uva también se confirmó por secuenciación masiva. Se estudió la posibilidad de utilizar algunas de estas cepas autóctonas; se seleccionaron y caracterizaron 45 BL en base a la degradación del ácido L-málico, la resistencia al pH bajo y a las altas concentraciones de etanol, y la ausencia de genes de amines biógenas. Las tres cepas con las características más deseables se inocularon en vinos reales, de los cuales la FML se llevó a cabo con éxito. Las características de los vinos obtenidos sugirieron el posible uso de una de las cepas como buena candidata para un potencial cultivo iniciador. Por lo tanto, las cepas autóctonas podrían ser utilizadas como inóculo de vinos reales, ya que están bien adaptadas a las condiciones de esta área específica y pueden mantener las características del terroir.
en_US
dc.description.abstract
Oenococcus oeni, the lactic acid bacterium (LAB) mainly responsible for malolactic fermentation (MLF), has been repeatedly isolated from wines, but hardly ever from grapes. In this work, the LAB biodiversity of the vine-wine ecosystem was established, and a large survey of autochthonous LAB from the Catalan wine region of Priorat was achieved, too. A total of 1,904 LAB isolates, from Grenache and Carignan grape berries and from wines of different cellars, were identified and typed. Around 70% of isolates were O. oeni, mostly from wines, but remarkably, 53 of them were isolated from grapes. Other non-Oenococcus species were also identified and typed, being Lactobacillus plantarum the predominant one in grapes. The presence of Oenococcus and Lactobacillus in grapes was also confirmed by high-throughput sequencing. The possibility of using some of these autochthonous strains was studied; 45 LAB were selected and characterized in base of their degradation of L-malic acid, the resistance to low pH and high ethanol, and the absence of biogenic amine genes. The three strains with the most desirable characteristics were inoculated in real wines and MLF was carried out successfully. The characteristics of the obtained wines suggested the possible use of one of the strains as good candidate for starter culture. Thereby, autochthonous strains have the potential to be used, after being selected, as inoculum of real wines, they are well adapted to the conditions of this specific area and can keep the terroir characteristics.
en_US
dc.format.extent
172 p.
en_US
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
eng
en_US
dc.publisher
Universitat Rovira i Virgili
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Oenococcus oeni
en_US
dc.subject
Fermentació malolàctica
en_US
dc.subject
Priorat
en_US
dc.subject
Malolactic fermentation
en_US
dc.subject
Priorat
en_US
dc.subject.other
Ciències
en_US
dc.title
Characterization of Oenococcus oeni and other lactic acid bacteria from the vine-wine ecosystem in Priorat
en_US
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
54
en_US
dc.subject.udc
577
en_US
dc.subject.udc
579
en_US
dc.subject.udc
663/664
en_US
dc.contributor.director
Bordons de Porrata-Doria, Albert
dc.contributor.codirector
Reguant Miranda, Cristina,
dc.embargo.terms
cap
en_US
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documents

TESI.pdf

16.68Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)