Analytical strategies in imaging genetics : assessment of potential risk factors for neurodevelopmental domains

Author

Vilor Tejedor, Natàlia

Director

González Ruiz, Juan Ramón

Sunyer Deu, Jordi

Date of defense

2018-03-16

Pages

313 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Experimentals i de la Salut

Doctorate programs

Programa de doctorat en Biomedicina

Abstract

Imaging Genetics (IG) aims to test how genetic information influences brain structure and function, cognitive processes and complex neurodevelopmental domains, combining magnetic resonance imaging-based brain features and genetic data from the same individual. IG studies represent an opportunity to deepen our knowledge of the biological mechanisms of neurodevelopmental domains and complex brain disorders. Most studies focus on individual correlation and association tests between a subset of genetic variants (usually single nucleotide polymorphisms, SNPs) and a single measurement of the brain. Despite the great success of univariate approaches, given the current focus of imaging genetic studies in which genome-wide, whole-brain studies should be analyzed, the development of novel statistical methods becomes crucial. The main aim of this thesis consists of investigating genetic determinants of structural brain change, which in turn affect neurodevelopmental domains. We propose the application and development of statistical strategies to improve the assessment of significant relationships associated with neurodevelopmental domains. Specifically, we focus our research efforts on understanding what genomic changes in the cerebral structure allow improvements in the assessment of risk factors associated with Attention-Deficit/Hyperactivity disorder domains, and related cognitive processes such as attention function.


Els estudis que combinen la informació genètica i de neuroimatge (IG) pretenen provar com la informació genètica influeix en l'estructura i funció cerebral, en el comportament, i en els dominis del neurodesenvolupament, combinant la informació extreta de ressonàncies magnètiques del cervell i de la informació genètica d'un mateix individu. Els estudis d'IG representen una oportunitat per aprofundir en el coneixement dels mecanismes biològics dels dominis del desenvolupament neurològic. La majoria dels estudis es centren en la correlació individual i en proves d'associació entre un subconjunt de variants genètiques (en general polimorfismes d'un únic nucleòtid, SNPs) i una única mesura d'una regió cerebral. Però, malgrat el gran èxit en l'enfocament univariat, donades les perspectives actuals dels estudis d'IG, en els quals es pretenen analitzar les relacions cerebrals de tot el genoma envers tota la informació del cervell, el desenvolupament de nous mètodes estadístics específics esdevé crucial. L'objectiu principal d'aquesta tesi consisteix a investigar els determinants genètics relacionats amb els canvis estructurals del cervell, que a la vegada, afecten els dominis del neurodesenvolupament. Proposem l'aplicació i el desenvolupament d'estratègies estadístiques per millorar l’avaluació de les relacions biològiques associades als dominis del neurodesenvolupament. Específicament, centrem els nostres esforços de recerca en comprendre quins canvis genètics que influeixen l'estructura cerebral permeten millorar l'avaluació dels factors de risc associats als dominis del trastorn per dèficit d'atenció i hiperactivitat, i a processos cognitius relacionats, com la funció d'atenció.

Keywords

Attention-deficit/hyperactivity; Disorder genetics; Gene-set analysis; Neuroimaging; Neuroepidemiologia genetic; Neurodesenvolupament; Modelització estadística

Subjects

575 - General genetics. General cytogenetics

Documents

tnvt.pdf

23.06Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)