La doble cara de la malnutrición en Perú: Comparación entre una zona en pobreza extrema y otra en transición nutricional

dc.contributor
Universitat Rovira i Virgili. Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques
dc.contributor.author
López Toledo, Sabina
dc.date.accessioned
2018-11-08T10:47:48Z
dc.date.available
2018-11-08T10:47:48Z
dc.date.issued
2018-09-12
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/663665
dc.description.abstract
Estudi transversal amb 402 escolars (6-12 anys) amb l'objectiu d'avaluar l'estat nutricional, el funcionament neuropsicològic i la conducta en dues situacions socioeconòmicament diferents: una zona rural en pobresa extrema amb un Programa nacional d'alimentació i una altra zona urbana en transició nutricional sense programa. Es va valorar el consum alimentari (Record de 24h i qüestionari de freqüència de consum alimentari), la ingesta d'energia i nutrients, l'antropometria (pes, talla, plecs cutanis i circumferències), l'estat bioquímic, el funcionament neuropsicològic i la conducta dels escolars, a més de l'estat de salut emocional de les mares. Els nostres resultats mostren diferents tipus de malnutrició entre les dues zones. A la zona de pobresa extrema ha millorat l'estat nutricional dels escolars, la qual cosa es reflecteix per una alta prevalença de normopès (86,5%), un adequat consum alimentari i ingesta energètica i una prevalença més baixa d'anèmia (17,6 %); però s'observa una alta prevalença de desnutrició crònica (48,2%), probablement establerta abans de la implementació del Programa alimentari. D'altra banda, el procés de transició nutricional col·loca a la població escolar urbana en un estat de malnutrició tant per defecte com per excés, caracteritzat per una alimentació poc saludable (elevada en aliments superflus i baixa en fruites i verdures) i amb altes prevalences de primesa (21,8%), excés de pes (20,7%) i anèmia (31,7%). Les dues zones tenen una alta probabilitat d'ingesta inadequada d'àcids grassos poliinsaturats, de vitamina A, de vitamina D i de ferro. Els escolars de la zona en pobresa extrema presenten un menor rendiment en els tests neuropsicològics que els de la zona en transició nutricional. El dèficit de vitamines del complex B i de vitamina D, la presència de desnutrició crònica i d'anèmia estan relacionades amb el menor funcionament neuropsicològic.
en_US
dc.description.abstract
Estudio transversal con 402 escolares (6-12 años) con el objetivo de evaluar el estado nutricional, el funcionamiento neuropsicológico y la conducta en dos situaciones socioeconómicamente distintas: una zona rural en pobreza extrema con un Programa nacional de alimentación y otra zona urbana en transición nutricional sin programa. Se valoró el consumo alimentario (Recuerdo de 24h y cuestionario de frecuencia de consumo alimentario), la ingesta de energía y nutrientes, la antropometría (peso, talla, pliegues cutáneos y circunferencias), el estado bioquímico, el funcionamiento neuropsicológico y la conducta de los escolares, además del estado de salud emocional de las madres. Nuestros resultados muestran diferentes tipos de malnutrición entre ambas zonas. En la zona de pobreza extrema ha mejorado el estado nutricional de los escolares, lo cual se refleja por una alta prevalencia de normopeso (86,5%), un adecuado consumo alimentario e ingesta energética y una prevalencia más baja de anemia (17,6%); sin embargo se observa una alta prevalencia de desnutrición crónica (48,2%), probablemente establecida antes de la implementación del Programa alimentario. Por otra parte, el proceso de transición nutricional coloca a la población escolar urbana en un estado de malnutrición tanto por defecto como por exceso, caracterizado por una alimentación poco saludable (elevada en alimentos superfluos y baja en frutas y verduras) y con altas prevalencias de delgadez (21,8%), exceso de peso (20,7%) y anemia (31,7%). Ambas zonas tienen una alta probabilidad de ingesta inadecuada de ácidos grasos poli-insaturados, de vitamina A, de vitamina D y de hierro. Los escolares de la zona en pobreza extrema presentan un menor rendimiento en los test neuropsicológicos que los de la zona en transición nutricional. El déficit de vitaminas del complejo B y de vitamina D, la presencia de desnutrición crónica y de anemia están relacionadas con el menor funcionamiento neuropsicológico.
en_US
dc.description.abstract
Cross-sectional study with 402 schoolchildren (6-12 years old) with the objective of evaluating nutritional status, neuropsychological functioning and behavior in two socioeconomically different situations: a rural area in extreme poverty with a National Food Program and another urban area in transition nutritional without program. Food consumption was assessed (24-hour recall and frequency of food consumption questionnaire), energy and nutrient intake, anthropometry (weight, height, skin folds and circumferences), biochemical status, neuropsychological functioning and behavior of the patients. school, in addition to the state of emotional health of mothers. Our results show different types of malnutrition between both areas. In the area of ​​extreme poverty, the nutritional status of schoolchildren has improved, which is reflected by a high prevalence of normal weight (86.5%), adequate food intake and energy intake, and a lower prevalence of anemia (17.6%). %); however, a high prevalence of chronic malnutrition is observed (48.2%), probably established before the implementation of the Food Program. On the other hand, the process of nutritional transition areas the urban school population in a state of malnutrition both by default and by excess, characterized by an unhealthy diet (high in superfluous foods and low in fruits and vegetables) and with high prevalences of thinness (21.8%), excess weight (20.7%) and anemia (31.7%). Both areas have a high probability of inadequate intake of polyunsaturated fatty acids, vitamin A, vitamin D and iron. Schoolchildren in the area in extreme poverty have a lower performance in neuropsychological tests than those in the area in nutritional transition. The deficit of vitamin B complex and vitamin D, the presence of chronic malnutrition and anemia are related to the lower neuropsychological operation.
en_US
dc.format.extent
277 p.
en_US
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
spa
en_US
dc.publisher
Universitat Rovira i Virgili
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Estat nutricional
en_US
dc.subject
Neuropsicologia
en_US
dc.subject
Escolars peruans
en_US
dc.subject
Estado nutricional
en_US
dc.subject
Neuropsicología
en_US
dc.subject
Escolares peruanos
en_US
dc.subject
Nutritional status
en_US
dc.subject
Neuropsychology
en_US
dc.subject
Peruvian schoolchildren
en_US
dc.subject.other
Ciències de la salut
en_US
dc.title
La doble cara de la malnutrición en Perú: Comparación entre una zona en pobreza extrema y otra en transición nutricional
en_US
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
159.9
en_US
dc.subject.udc
61
en_US
dc.contributor.authoremail
nutri.sabin@hotmail.com
en_US
dc.contributor.director
Canals Sans, Josefa,
dc.contributor.director
Arija Val, Victoria
dc.embargo.terms
cap
en_US
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess


Documents

TESI.pdf

6.230Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)