La condició de l'home corrent: un estudi sobre Coming Up For Air (1939) i l'humanisme de George Orwell

Author

Quintana Rubio, Oriol

Director

Berga i Bagué, Miquel

Date of defense

2018-09-28

Pages

290 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament d'Humanitats

Doctorate programs

Programa de doctorat en Humanitats

Abstract

Coming Up For Air (1939) fou escrita en una dècada més convulsa que la nostra, que culminaria amb l’inici de la Segona Guerra Mundial. Però les condicions vitals que retrata són estranyament similars a les d’avui. Per això prenem aquesta obra com a referent per estudiar l’antropologia d’Orwell i la seva versió de l’humanisme. Més que un humanisme tràgic, com una lectura de Nineteen Eighty-Four podria transmetre, el d’Orwell a Coming Up For Air és un humanisme de condició mitjana: el destí de l’home corrent no és defensar fins la mort el nucli de les seves aspiracions elevades contra unes forces que el volen destruir, sinó, més habitualment, haver de confrontar aquest crystal spirit amb unes realitats mundanes imperfectes. Assumir la imperfecció sense buscar substituts imaginaris obre la possibilitat de viure una vida autènticament humana.


Coming Up For Air (1939) belongs to a very tumultuous decade culminating in the Second World War. The spiritual conditions it portrays, are, nevertheless, strangely similar to ours. Plenty of people today would say that they have been robbed of their soul, that their vital juice has been drained away. That’s why we take this novel as a reference to study Orwell’s humanism. This appears in our thesis in a somewhat different form to the tragic humanism that Orwell’s scholars described a few decades ago. For the common man’s destiny is not, normally, to fight against overpowering forces which try to destroy his aspirations towards justice, truth, beauty and recognition. More often everyone’s crystal spirit has to face mundane and imperfect realities, which are far below his aspirations. However, to accept these realities avoiding imaginary substitutes is the key to a fully human life.

Keywords

George Orwell; Coming Up For Air; Humanisme; Humanisme de condició mitjana; Humanism; Middle Condition Humanism

Subjects

82 - Literature

Documents

toq.pdf

2.025Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)