RNF169 and RNF168 novel substrates of DYRK1A : connecting DYRK1A to DNA-damage repair

Author

Roewenstrunk, Julia Maria

Director

La Luna, Susana de

Date of defense

2016-12-19

Pages

159 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Experimentals i de la Salut

Doctorate programs

Programa de doctorat en Biomedicina

Abstract

Gene dosage alterations of the kinase DYRK1A are linked to disease in humans. To better understand DYRK1A activities an interactome analysis was performed. RNF169, an E3-ubiquitin ligase key component of the cellular response to double-strand breaks (DSBs), was found as a top nuclear interactor. The functional characterization of this interaction has uncovered that a dedicated motif in the non-catalytic N-terminus of DYRK1A is responsible of the direct interaction with RNF169 and that this interaction is essential for the recruitment of DYRK1A to DSBs. Using a combination of mass spectrometry analysis, mutagenesis, and in vitro kinase assays several DYRK1A-dependent phosphosites have been identified in RNF169 and its paralog RNF168. Reporter-cell assays and IRIF analysis showed that DYRK1A silencing perturbs the DSB-repair pathways. In agreement, DYRK1A knockdown leads to increased radiation sensitivity. All together, the data suggest a role for DYRK1A in DSB-repair that might involve the phosphorylation of RNF168 and RNF169.


Alteraciones de la dosis génica de la quinasa DYRK1A son causantes de enfermedad en humanos. Para profundizar en las actividades biológicas de DYRK1A, se ha realizado un estudio de interactoma, en el que RNF169, elemento clave en la respuesta al daño al DNA causado por roturas de doble cadena, se reveló como uno de los principales interactores. La interacción DYRK1A-RNF169 es directa y responsable de la localización de DYRK1A en el DNA en respuesta al daño. La combinación de espectrometría de masas, mutagénesis y ensayos quinasa ha permitido identificar varios residuos fosforilados por DYRK1A en RNF169 y en su parálogo RNF168, que actúa en el mismo proceso. El silenciamiento de DYRK1A causa alteraciones en los mecanismos de respuesta al daño y las células presentan un aumento de la sensibilidad a la radiación. Estos resultados permiten sugerir que DYRK1A puede ser un nuevo regulador de la respuesta al daño al DNA.

Keywords

DYRK1A; RNF169; RNF168; DNA-damage; Phosphorylation; Daño al DNA; Fosforilación

Subjects

577 - Material bases of life. Biochemistry. Molecular biology. Biophysics

Documents

tjmr.pdf

11.32Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)