Estudi de la neosporosi a la cabana bovina d'aptitud càrnia del Principat d'Andorra

Autor/a

Armengol i Gelonch, Ramon N.

Director/a

Almería de la Merced, Sònia

Fecha de defensa

2008-05-15

ISBN

9788469165553

Depósito Legal

B-44122-2008



Departamento/Instituto

Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Sanitat i d'Anatomia Animals

Resumen

Aquesta tesi ha estudiat la seroprevalença de Neospora caninum i els factors de risc que la afecten en bovins d'aptitud càrnia a Andorra. S'ha avaluat els nivells d'anticossos de N. caninum mitjançant la tècnica d'ELISA considerant mostres de 1758 animals majors de 6 mesos d'edat, pertanyents a 26 explotacions. Gairebé el 85% de les 26 explotacions estudiades han estat exposades a N. caninum amb seroprevalença mitjana d'anticossos a les explotacions 7.4%. L'edat, les diferents pastures comunals i la raça, van ser els factors de risc que afecten la seroprevalença de la infecció al Principat. Els resultats suggereixen que la localització de les zones de pastura podrien potenciar la transmissió horitzontal d'aquest paràsit i que algunes races són més resistents a la infecció per N. caninum que d'altres.


The present PhD presents the results of a serological survey performed to analyze Neospora caninum seroprevalence and risk factors affecting seroprevalence in beef cattle in Andorra were investigated. Antibodies to N. Caninum were evaluated by ELISA performed on a yearly basis in 1,758 animals older than 6 mo, belonging to 26 herds. Almost 85% of the analyzed herds had at least one positive animal. Mean herd seroprevalence of antibodies to N. Caninum was 7.4%. Age, summer grazing area of the herds and breed emerged as the main risk factors affecting seroprevalence of N. Caninum infection in Andorra. The results suggest that the particular grazing location could promote the horizontal transmission of this parasite and certain breeds are less susceptible to N. Caninum infection than others.

Palabras clave

Andorra; Neosporosi; Boví

Materias

636 - Explotación y cría de animales. Cría del ganado y de animales domésticos

Área de conocimiento

Ciències de la Salut

Documentos

rag1de1.pdf

886.8Kb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)