Caracterització dels tipus d'activació de diferents poblacions de macròfags durant la pancreatitis aguda experimental i la seva relació amb la severitat del procés

Autor/a

Gea Sorli, Sabrina

Director/a

Closa Autet, Daniel

Fecha de defensa

2011-07-22

Depósito Legal

B. 40952-2011

Páginas

141 p.



Departamento/Instituto

Universitat de Barcelona. Facultat de Medicina

Resumen

Malgrat els esforços dedicats a investigar la pancreatitis aguda (PA), segueixen sense resposta la major part de les preguntes plantejades fa anys. En particular, encara no es coneixen tots els mecanismes pels que una lesió localitzada en el pàncrees pot induir una afecció en òrgans distants, com el pulmó. Durant els últims anys s’ha pogut establir que l’activació de les cèl•lules inflamatòries juga un paper central en el desenvolupament d’aquesta malaltia. Per una altra banda, els macròfags poden presentar diferents fenotips en funció del tipus d’activació a la que es veuen sotmesos, destacant l’activació clàssica (induïda per INFγ) i l’alternativa (induïda per citocines com IL4, IL13, IL10, glucocorticoids..). Aquests tipus d’activació podrien condicionar la progressió de la pancreatitis cap a formes lleus o severes. En aquesta tesi s’ha avaluat el tipus d’activació que presenten diferents poblacions de macròfags i la seva relació amb la severitat del procés (lleu, moderada o severa). El treball s’ha realitzat a nivell experimental in vivo, utilitzant un model de PA per infusió de sals biliars. També s’ha analitzat la resposta de les diferents poblacions de macròfags als estímuls generats durant la pancreatitis i s’ha treballat sobre aquests macròfags amb la finalitat de modificar la via d’activació que presenten i ,amb això, modular el procés inflamatori sistèmic associat a la PA. La hipòtesi de partida és que el tipus d’activació de les diferents poblacions de macròfags implicats en la pancreatitis aguda condiciona l’evolució i la severitat de la malaltia. Actuant sobre el tipus d’activació de diferents poblacions de macròfags es podria modificar el curs de la malaltia de severa a lleu. Així doncs els objectius concrets d’aquest treball serien: 1. Obtenir i caracteritzar el tipus d’activació presentat per els macròfags peritoneals i pulmonars durant el desenvolupament de la pancreatitis aguda. Correlacionar el tipus d’activació de les diferents poblacions de macròfags amb el grau de severitat de la patologia. 2. Avaluar el paper de les diferents vies de senyalització intracel•lular implicades en el fenotip dels macròfags. 3. Determinar els possibles mediadors implicats en l’activació dels macròfags durant la pancreatitis aguda.

Palabras clave

Pancreatitis aguda; Macròfags

Materias

616.4 - Patología del sistema linfático, órganos hematopoyéticos, endocrinos

Área de conocimiento

Ciències de la Salut

Documentos

SGS_TESI.pdf

1.475Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)