International and Domestic Trade since 1980: Growth and Crises.

Author

Zymek, Robert

Director

Ventura, Jaume

Date of defense

2011-07-20

ISBN

 978-84-695-0977-7

Legal Deposit

B. 40673-2011

Pages

134 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament d'Economia i Empresa

Doctorate programs

Programa de doctorat en Economia, Finances i Empresa

Abstract

This thesis sheds light on several macroeconomic aspects of international and domestic goods trade during the last three decades. The first chapter investigates the causes of the growth of world trade during this period and shows that it is best understood from a factor-proportions perspective. The second chapter analyses the decline in trade experienced by countries in the wake of sovereign debt crises. Empirical evidence suggests that it is due to a reduction in exporters’ access to foreign credit. The third and final chapter provides an explanation for the procyclicality of input trade among domestic firms. I argue that periods of economic expansion affect vertically integrated producers asymmetrically, providing incentives for intermediate-goods trade between fast-growing and slow-growing firms.


Aquesta tesis posa en relleu varis aspectes macroeconòmics del comerç internacional i domèstic en les últimes tres dècades. El primer capítol investiga les causes del creixement del comerç mundial en aquest període i demostra que s’entén millor des de la perspectiva dels proporcions dels factors. El segon capítol analitza la caiguda del comerç experimentada per països arran de crisis del deute sobirà. L’evidencia empírica suggereix que aquest declivi es deu a la reducció en l’accés dels exportadors al crèdit extern. El tercer i últim capítol ofereix una explicació per la prociclicitat del comerç d’inputs entre empreses domèstiques. En períodes d’expansió econòmica els productors integrats verticalment es veuen afectats d’una forma asimètrica, proporcionant així incentius pel comerç de bens intermedis entre empreses que creixen a diferent ritme.

Keywords

international trade; international capital flows; China; factor proportions; sovereign debt crises; comerç d’inputs; cicles econòmics; comerç internacional; fluxos de capital internacional; crisis del deute sobirà

Subjects

33 - Economics. Economic science

Documents

trz.pdf

3.979Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)