Un problema d'escola. Disseny i aplicació d'un programa d'intervenció amb suport informàtic, per la millora de les relacions de convivència entre l'alumnat

Author

Sánchez i Valero, Joan-Anton

Director

Montané Capdevila, Josep

Date of defense

2003-11-11

ISBN

8468877506

Legal Deposit

B-36604-2004



Department/Institute

Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Pedagogia Aplicada

Abstract

La tesi comença amb una descripció del context inicial i una detecció de necessitats. A partir d'aquestes es realitza una anàlisi de models, estratègies i experiències, tant des de la vessant teòrica com pràctica, com a pas previ en el procés de construcció d'un model d'intervenció per a la millora de la convivència a l'escola. Aquesta es fa al voltat de cinc grans eixos: La recerca en l'acció, el canvi d'actituds, la intervenció per programes, l'ensenyament-aprenentatge multimèdia, altres recerques i programes sobre la convivència a l'escola.<br/>A partir de l'aproximació als models presentats, es descriuen les característiques del programa d'intervenció, centrat en la millora de les relacions de convivència entre l'alumnat i caracteritzat per un disseny progressiu que comença amb activitats de reflexió molt guiades (hipertextos, contes i presentacions interactives) i condueix a activitats d'anàlisis i reflexió més complexes, on es fa necessari l'ús de la capacitat de diàleg per part l'alumnat (debats, anàlisis de vídeos i pel·lícules, treballs en comú i resolució de situacions problemàtiques).<br/>Un cop presentat el programa d'intervenció, es procedeix a descriure el procés d'aplicació d'aquest, detallant les seves fases i presentant els resultats obtinguts en relació als objectius proposats. L'anàlisi i interpretació dels resultats reflecteix un augment dels nivells de convivència als grups experimental i una davallada d'aquests als grups control. Les conclusions finals a les que s'arriba en aquesta tesi evidencien d'una banda la necessitat de treballar de manera preventiva i sistemàtica la millora de les relacions de convivència entre l'alumnat i d'altra, la validesa dels materials dissenyats i aplicats com a eina útil entre l'alumnat al qual anava adreçat el programa d'intervenció.


The thesis begins with a description of the initial context and a detection of needs. On this basis, an analysis is undertaken of models, strategies and experiences from both a theoretical and practical point of view. This analysis is the first step in the process of building an intervention model for improving relationships in schools. It is built around five major axes: research-action, attitude change, intervention with programs, multimedia teaching-learning and other research projects and programs on improving relationships in schools.<br/>After approaching the models presented, the characteristics of the intervention program are described. The intervention program focuses on improving relationships between pupils and has a progressive design beginning with guided reflection activities hypertexts, stories and multimedia presentations and leading to more complex analysis and reflection activities where the pupils need to use their communicative skills debates, video and film analysis, group projects and conflict resolution situations .<br/>The introduction to the intervention model is followed by a description of its application process: the application process phases are explained in detail and the results obtained are assessed in relation the set objectives. The analysis and interpretation of the results reflect an improvement of relationships in the experimental groups and an impairment of relationships in the control groups. The final conclusions of this thesis show, on the one hand, the need to work to improve relationships between pupils in a preventive and systematic way and, on the other hand, the validity of the materials designed and applied as a useful tool for the target pupils of this intervention program.

Keywords

Escola; Informàtica; Convivència

Subjects

37 - Education

Knowledge Area

Ciències Socials

Documents

jasv1de1.pdf

383.9Kb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)