Lope De Vega y las polémicas literarias de su época: Pedro de Torres Rámila y Diego de Colmenares

Author

Tubau Moreu, Xavier

Director

Blecua, Alberto

Date of defense

2008-02-20

ISBN

9788469133224

Legal Deposit

B-21962-2008



Department/Institute

Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Filologia Espanyola

Abstract

Esta tesis doctoral presenta un estudio de las dos polémicas literarias más importantes del siglo XVII en las que se vio envuelto Lope de Vega. Por un lado, la polémica sobre la nueva lengua poética de Luis de Góngora, estudiada aquí a partir del intercambio de cartas y censuras que mantuvieron Lope de Vega y Diego de Colmenares; por otro, la polémica sobre la preceptiva aristotélica y el papel que debía desempeñar en el marco de la creación literaria contemporánea, analizada aquí a partir de las sátiras y libros en latín que se intercambiaron Pedro de Torres Rámila y Lope de Vega. Las ideas literarias de Lope y sus rivales se presentan enmarcadas en las diferentes tradiciones sobre teoría literaria que existían en la época.


This Ph.D. dissertation presents a study of the two most important literary polemics of the seventeenth century in which Lope de Vega was involved. On one side, it deals with the polemic about the new poetic language used by Luis de Góngora; this question is studied here through the analysis of the letters and censorships that Lope de Vega and Diego de Colmenares exchanged. On the other side, the polemic about Aristotelian precepts and the role they should play within the framework of contemporary literary creation is studied here through the satires and Latin texts that Pedro de Torres Rámila y Lope de Vega exchanged. Lope's literary ideas, as well as those held by his rivals, are presented within the frame of the different literary theory traditions existing at that time.

Keywords

Poética; Lope de Vega; Retórica

Subjects

82 - Literature

Knowledge Area

Ciències Humanes

Documents

xtm1de1.pdf

2.629Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)