Categories, variability, and inferences : essays on human judgement

Author

Konovalova, Elizaveta

Director

Le Mens, Gaël

Date of defense

2018-01-31

Pages

123 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament d'Economia i Empresa

Doctorate programs

Programa de doctorat en Economia, Finances i Empresa

Abstract

The three chapters of this thesis explore how previous experience and mental categories shape human judgments. Chapter One provides a sampling explanation for the in-group heterogeneity effect - a tendency of people to perceive the groups they belong to as more heterogeneous than the groups to which they do not belong. It notes that because people are more likely to interact with the in-group members, they will experience more variability of the in-group than the out-group. Chapters 2 and 3 investigate how mental categories affect feature-based inferences when the category of the object, people perceive, is uncertain. In an influential paper, Anderson (1991) proposed a rational model for this task. The model proposes that the information from all the mental categories is integrated to make a prediction about unobserved features of the object. A crucial feature of this model is the conditional independence assumption – it assumes that the within-category feature correlation is zero. In prior research, this model has been found to provide a poor fit to participants’ inferences. Chapter 2 argues that the failure of Anderson’s rational model stems from the inconsistency between the task environment and the core assumption of the model. It notes that the studies reported in existing research relied on task environments without conditional independence and shows that when this assumption is satisfied, Anderson’s model performs well. Chapter 3 proposes an extension of Anderson’s model that allows mental categories to be characterized by feature correlations and shows that such general rational model provides a good fit to the existing inference data from experiments with uncertain categorization.


Els tres capítols de la tesi estudien com experiències prèvies i categories mentals poden determinar els judicis humans. El capítol 1 aporta una explicació a l’efecte heterogeni “in-group” - la tendència de la gent a percebre els grups als quals pertanyen com a més heterogenis que els grups als quals no pertanyen. L’estudi reporta que, com que la gent interactua més amb els membres del seu in-group, experimentaran més variabilitat en aquest in-group que en el seu out-grup. Els capítols 2 i 3 estudien com les categories mentals afecten les inferències basades en característiques quan la categoria de l’objecte, segons la gent, és incerta. En un article molt influent, Anderson (1991) va proposar un model racional per aquesta tasca. El model proposa que la informació de totes les categories mentals està integrada per fer una predicció sobre les característiques de l’objecte que no son observables. Una característica principal del model és el supòsit d’independència lineal - assumeix que dins de cada categoria, la correlació entre característiques és zero. En estudis previs, s’ha provat que aquest model sembla tenir un encaix pobre amb les inferències dels participants. El capítol 2 estableix que la problemàtica del model racional d’Anderson ve per la inconsistència entre el disseny de la tasca i el supòsit central del model. S’estableix que els estudis existents es basen en aquest disseny de tasca sense complir amb el supòsit d’independència lineal i es demostra que, quan aquest supòsit es compleix, el model d’Anderson funciona correctament. El capítol 3 proposa una extensió del model d’Anderson que permet caracteritzar les categories mentals amb característiques correlacionades entre sí i es prova que, aquest model racional encaixa correctament amb les dades provinent d’experiments existents en inferències sobre categories incertes.

Keywords

Human judgement; Model d'Anderson; Anderson's model

Subjects

33 - Economics. Economic science

Documents

tek.pdf

7.788Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)