Marcadores de adiposidad, patrones dietéticos y función pulmonar en sujetos fumadores sin enfermedad respiratoria

Author

Sorlí Aguilar, Mar

Director

Solà Alberich, Rosa Maria

Martín Luján, Francisco Manuel

Date of defense

2016-05-06

Pages

290 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Medicina i Cirurgia

Abstract

L'objectiu és determinar la relació entre diversos marcadors d’adipositat i el patró dietètic i l'alteració de la funció pulmonar en fumadors de 35 a 70 anys, d’ambdós sexes i sense patologia respiratòria en Atenció Primària. Per a això, es van plantejar tres estudis: 1) l'avaluació de l'associació entre els marcadors d’adipositat i la funció pulmonar: estudi transversal realitzat en una mostra representativa del projecte ESPITAP; 2) l'avaluació de l'associació entre els patrons dietètics i la funció pulmonar: estudi transversal realitzat en una submostra del projecte RESET; 3) el disseny d'un estudi d'intervenció per augmentar l'adherència a la Dieta Mediterrània (DM) i millorar la funció pulmonar. Els resultats observats mostren una associació negativa entre la circumferència de cintura i els paràmetres de funció pulmonar (FVC: β= -0,34, p= 0,035; FEV1: β= -0,51, p= 0,007) i la mateixa associació s'observa entre l'índex cintura altura i el FEV1 (β= -52,17, p= 0,041) en homes. A més, en la població d'estudi es van identificar tres patrons associats amb la funció respiratòria: un patró de consum d'alcohol associat de forma estadísticament significativa amb un alt risc d'alteració de la funció pulmonar en tota la mostra (OR 4,56; IC95% 1,58- 13,18), i especialment en dones (OR 11,47; IC95% 2,25-58,47); un patró occidentalitzat associat amb un major risc d'alteració de la funció pulmonar en dones (OR 5,62; IC95% 1,17-27,02); i un patró d'estil Mediterrani que va mostrar una associació no significativa amb l'aparició d'alteració pulmonar (OR 0,71; IC95%: 0,28 a 1,79), suggerint un efecte protector sobre la funció respiratòria. En resum, la composició corporal i el patró de la dieta són factors de risc d'alteració de la funció pulmonar que han de ser considerats per preservar la funció pulmonar. A més de la recomanació fonamental de l'abandonament del tabaquisme, els fumadors podrien beneficiar-se de seguir un programa nutricional específic basat en la DM.


El objetivo es determinar la relación entre diversos marcadores de adiposidad y el patrón dietético y la alteración de la función pulmonar en fumadores de 35 a 70 años, de ambos sexos y sin patología respiratoria en Atención Primaria. Para ello, se plantearon tres estudios: 1) la evaluación de la asociación entre los marcadores de adiposidad y la función pulmonar: estudio transversal realizado en una muestra representativa del proyecto ESPITAP; 2) la evaluación de la asociación entre los patrones dietéticos y la función pulmonar: estudio transversal realizado en una submuestra del proyecto RESET; 3) el diseño de un estudio de intervención para aumentar la adherencia a la Dieta Mediterránea (DM) y mejorar la función pulmonar. Los resultados muestran una asociación negativa entre la circunferencia de cintura y los parámetros de función pulmonar (FVC: β= -0,34, p= 0,035; FEV1: β= -0,51, p= 0,007) y la misma asociación se observa entre el índice cintura altura (ICA) y el FEV1 (β= -52,17, p= 0,041) en hombres. Además, en la población de estudio se identificaron tres patrones asociados con la función respiratoria: un patrón de consumo de alcohol asociado de forma estadísticamente significativa con un alto riesgo de alteración de la función pulmonar en toda la muestra (OR 4,56; IC95% 1,58- 13,18), y especialmente en mujeres (OR 11,47; IC95% 2,25-58,47); un patrón occidentalizado asociado con un mayor riesgo de alteración de la función pulmonar en mujeres (OR 5,62; IC95% 1,17-27,02); y un patrón de estilo Mediterráneo que mostró una asociación no significativa con la aparición de alteración pulmonar (OR 0,71; IC95%: 0,28 a 1,79), sugiriendo un efecto protector sobre la función respiratoria. En resumen, la composición corporal y el patrón de la dieta son factores de riesgo de alteración de la función pulmonar que deben ser consideradas para preservar la función pulmonar. Además de la recomendación fundamental del abandono del hábito, los fumadores podrían beneficiarse de seguir un programa nutricional específico basado en la DM.


The objective is to determine the relationship between various markers of adiposity and dietary pattern and impaired lung function in smokers of 35 to 70 years, of both sexes and without respiratory disease in primary care. To this end, three studies were presented: 1) the evaluation of the association between adiposity markers and pulmonary function: cross-sectional study in a representative sample of the ESPITAP project; 2) evaluation of the association between dietary patterns and lung function: cross-sectional study in a subsample of the RESET project; 3) designing an intervention study to increase adherence to the Mediterranean Diet (MD) to improve lung function. The results show a negative association between waist circumference and lung function parameters (FVC: β = -0.34, p = 0.035; FEV1: β = -0.51, p = 0.007) and the same association was observed between waist to height ratio (WHtR) and FEV1 (β = -52.17, p = 0.041) in men. In addition, the study population three associate with breathing patterns were identified: an alcohol consumption pattern associated statistically significantly with a high risk of impaired lung function in total sample (OR 4.56, 95% CI 1.58- 13.18), and especially in women (OR 11.47, 95% CI 2.25 to 58.47); a Westernized pattern associated with an increased risk of impaired lung function in women (OR 5.62, 95% CI 1.17 to 27.02); and a Mediterranean-like pattern that showed no significant association with the occurrence of pulmonary impairment (OR 0.71, 95% CI 0.28 to 1.79), suggesting a protective effect on respiratory function. In short, the body composition and diet pattern are risk factors for impaired lung function that should be considered to preserve lung function. In addition to the key recommendation of quitting, smokers could benefit from follow a specific nutritional program based on the MD.

Keywords

Marcadors d'adipositat; Patrons alimentaris; Tabac i funció pulmonar; Marcadores de adiposidad; Patrones alimentarios; Tabaco y función pulmonar; Adiposity markers; Dietary patterns; Tobacco and lung function

Subjects

614 - Public health and hygiene. Accident prevention; 616.2 - Pathology of the respiratory system. Complaints of the respiratory organs

Knowledge Area

Ciències de la Salut

Documents

TESI.pdf

14.35Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)