La filosofia moral d’Alexandre Galí. Edició crítica i comentari dels Assaigs sobre la vida devota

Author

Lorente Serichol, Marta

Director

Monserrat i Molas, Josep, 1967-

Date of defense

2017-09-26

Pages

342 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Facultat de Filosofia

Abstract

El present treball és una edició crítica i estudi sobre uns escrits inèdits d'Alexandre Galí, Assaigs sobre la vida devota, elaborats entre els anys 1932-1933 i amb un darrer acabament cap a l'any 1938. Es tracta d'uns manuscrits recuperats l'any 2009 a partir dels quals s'ha dut a terme tota una tasca de preparació dels materials per poder-ne fer una edició crítica. El concepte principal sobre el qual pivota aquesta obra inèdita d'Alexandre Galí és la vida devota, concepte que s'entèn més enllà de l'àmbit religiós i que es caracteritza per voler explicar el sentit de la vida humana. Després d'uns primers capitols on s'aclareix la intenció del conjunt del text i el sentit de la joia, l'obra s'estructura a partir de la tria de cinc personatges, tant reals com de ficció, a saber: El Greco, Hamlet, Bach, Socrates i Pascal, que són, per a l'autor, exemples de devots. El tractament del darrer devot acaba amb un apèndix que consisteix en una serie de "pensaments a l'estil de Pascal". La voluntat d'aquest estudi sobre l'edició dels Assaigs sobre la vida devota és justificar la consideració d'Alexandre Galí com a pensador i filòsof per completar les facetes d'historiador i pedagog que ja li han estat reconegudes.


This work is a critical edition and study of some unpublished writings by Alexandre Gali, Assaigs sobre la vida devota (Essays on devout life), produced between the years 1932-1933 and with a final completion around 1938. These manuscripts were recovered in 2009 and were the basis for the entire task of preparation for this critical edition. The main concept on which this unpublished work by Alexandre Gali pivots is a devout life, a concept which can be understood beyond a religious context and which is characterised by its aim to explain the meaning of human life. After the first chapters, which clarify the set's intention and the meaning of joy, this work is structured around a selection of five characters, both fictional and nonfictional, all of whom the author considers devout-El Greco, Hamlet, Bach, Socrates, and Pascal. The writing on the last devout ends with an appendix which consists of a series of "Pascal style thoughts". This study on Assaigs sobre la vida devota intends to defend Alexandre Gali's consideration as a thinker and philosopher, completing his facets as historian and educator, for which he is already acknowledged.

Keywords

Galí, Alexandre, 1886-1969; Filosofia catalana; Filosofía catalana; Catalan philosophy; Ètica; Ética; Ethics

Subjects

14 - Philosophical Systems and points of view

Knowledge Area

Ciències Humanes i Socials

Documents

MLS_TESI.pdf

2.635Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)