Las políticas de Igualdad de Género en la Universidad Española: un estudio de estructuras y planes

Author

Acosta Sarmiento, Ana

Director

Pastor Gosálbez, Inmaculada

Date of defense

2017-09-25

Pages

320 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Història i Història de l'Art

Abstract

Tot i les accions desenvolupades per assolir la igualtat de gènere en els camps científics, tecnològics i acadèmics, aquesta continua sent una matèria pendent. En el cas de les Universitats espanyoles, des de l'entrada en vigor de la Llei Orgànica 3/2007 per a la igualtat efectiva de dones i homes, i la Llei Orgànica 4/2007, per la qual es modifica la Llei Orgànica 6/2001, d’Universitats, es obligatòria la creació d'estructures i planes d'igualtat, els quals constitueixen una via important, però no suficient, per aconseguir la igualtat en aquest àmbit. La present tesi doctoral fa una anàlisi de l'evolució i estat actual de les accions desenvolupades per les universitats en temes d'igualtat en els últims deu anys. La metodologia d'investigació emprada va consistir en entrevistes estratègic-exploratòries a expertes en les àrees d'interès i, en una segona fase, es van desenvolupar entrevistes a responsables d'estructures d'igualtat i anàlisi de contingut dels planes d'igualtat analitzats a través de tècniques quantitatives, qualitatives i d'estudi de xarxes. Les dades obtingudes mostren que hi ha una gran diversitat de ritmes i formes d'implementació a les universitats espanyoles, determinades per la conjuntura política de la universitat, pressuposts destinats, compromís de l'estructura universitària i característiques de les xarxes de contacte. Un element determinant per impulsar-les poden ser les xarxes intra i interuniversitàries i amb altres organismes i institucions, així com la transversalitat efectiva de les accions, les quals no es trobeni prou desenvolupades en l'actualitat.


A pesar de las acciones desarrolladas para alcanzar la igualdad de género en los campos científicos, tecnológicos y académicos, ésta continúa siendo una materia pendiente. En el caso de las Universidades españolas, desde la entrada en vigor de la Ley Orgánica 3/2007 para la igualdad efectiva de mujeres y hombres, y la Ley Orgánica 4/2007, por la que se modifica la Ley Orgánica 6/2001, de Universidades, es obligatoria la creación de estructuras y planes de igualdad, lo que constituyen una vía importante, pero no suficiente, para conseguir la igualdad en este ámbito. La presente tesis doctoral realiza un análisis de la evolución y estado actual de las acciones desarrolladas por las universidades en temas de igualdad en los últimos 10 años. La metodología de investigación empleada consistió en entrevistas estratégico-exploratorias a expertas en las áreas de interés y en una segunda fase se desarrollaron entrevistas a responsables de estructuras de igualdad y análisis de contenido de los planes de igualdad analizados a través de técnicas cuantitativas, cualitativas y de estudio de redes. Los datos arrojan que existe una gran diversidad de ritmos y formas de implementación en las universidades españolas, determinadas por la coyuntura política de la universidad, destinación de presupuesto, compromiso de la estructura universitaria y características de las redes de contacto. Uno de elementos determinantes para su impulso pueden ser las redes intra e interuniversitarias y con otros organismos e instituciones, así como la transversalidad efectiva de las acciones, las cuales no se encuentran suficientemente desarrolladas en la actualidad.


Despite the actions undertaken to achieve gender equality in the scientific, technological and academic fields, gender equality remains an unresolved issue. In Spain, universities have been obliged to create structures and equality plans in this area since the entry into force of Organic Law 3/2007 on the effective equality of women and men, and Organic Law 4/2007, which amended Organic Law 6/2001 on Universities. While these are important pathways to achieving equality in this area, they are also insufficient. This doctoral thesis analyses the development and current state of the actions taken by universities in relation to equality issues over the last ten years. The first phase of the research methodology comprised strategic-exploratory interviews with experts in the areas of interest. In the second phase, discussions were held with those responsible for equality structures, and the contents of the equality plans were analysed using quantitative and qualitative techniques and network study. The data reveal the wide diversity in the pace and means by which these equality plans have been implemented in Spanish universities, which are determined by the university’s political climate, budget allocation, the commitment of its structure, and the characteristics of its contact networks. Potential factors for boosting gender equality are the creation of intra- and inter-university networks, the establishment of networks with other agencies and institutions, and the mainstreaming of actions implemented to promote gender equality, which are currently under-developed.

Keywords

Gènere,; Universitat; Polítiques d'Igualtat; Género; Universidad; Políticas de Igualdad; Gender; University; Equality policies

Subjects

00 - Prolegomena. Fundamentals of knowledge and culture. Propaedeutics; 3 - Social Sciences; 30 -Social Sciences theories and methodologies. Sociography. Gender studies; 378 - Higher education. Universities. Academic study

Knowledge Area

Ciéncias Sociales y jurídicas

Documents

TESI.pdf

5.610Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)