Análisis geométrico y astronómica en la Catedral de Chartres

Author

Seguí Colomar, Juan Miguel

Director

Herrera Gómez, Blas

Codirector

Samper Sosa, Albert,

Date of defense

2017-09-19

Pages

478 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Història i Història de l'Art

Abstract

El primer resultat principal d'aquest treball l'enunciem de la següent manera: La determinació arquitectònica del Laberint, el Creuer, l'Àbsida, la Girola i el Rosetó de la façana principal de la Catedral de Chartres, segueix fidelment el patró astronòmic del catasterisme mil•lenari de la deessa egípcia Isis = Notre-Dame. Més concretament, observem que: Existeix una correlació lineal entre la configuració estel•lar de les declinacions del catasterisme de la deessa Isis –Elthor, Spica, Isis, Sirio i Adhara de les constel•lacions de Tauro, Virgo i Can Major–, en l'època astronòmica J1200.0 de la construcció de la Catedral de Chartres, i les declinacions del disseny constructiu de la catedral amb probabilitat 1-k=0.9994 i coeficient de correlació de Pearson Rpq=0.99. Aquesta correlació lineal fa que les declinacions generades pels paràmetres constructius de la Catedral de Chartres siguin explicats casi en la seva totalitat, al 98%, per les declinacions estel•lars de Isis. La probabilitat que aquesta coincidència de configuracions celestes no sigui un resultat aleatori, és a dir que la probabilitat de que el resultat no s'hagi produït per un simple atzar no atribuïble al dissenyador de Chatres és F=0.9999997. Aquesta correlació, no va succeir un sol dia, si no que va ocórrer cada dia al llarg dels 32 anys inicials de la construcció de la Catedral, a causa del lent moviment estel•lar propi i de precessió de l'eix de la terra. El segon resultat principal l'enunciem de la següent forma: El centre del Laberint i del Rosetó de la façana principal de la Catedral de Chartres van estar alineats amb l'estrella central Elthor de la constel•lació de Tauro la qual és catasterisme d'Isis = Notre-Dame; aquesta alineació va ser totalment precisa i la constel•lació cobria completament el Laberint en la seva trajectòria diària.


El primer resultado principal de este trabajo lo enunciamos de la siguiente manera: La determinación arquitectónica del Laberinto, el Crucero, el Ábside, la Girola y el Rosetón de la fachada principal de la Catedral de Chartres, sigue fielmente el patrón astronómico del catasterismo milenario de la deidad egipcia Isis = Notre-Dame. Más concretamente, vemos que: Existe una correlación lineal entre la configuración estelar de las declinaciones del catasterismo de la deidad Isis –Elthor, Spica, Isis, Sirio y Adhara de las constelaciones de Tauro, Virgo y Can Mayor–, en la época astronómica J1200.0 de la construcción de la Catedral de Chartres, y las declinaciones del diseño constructivo de la catedral con probabilidad 1-k=0.9994 y coeficiente de correlación de Pearson Rpq=0.99. Esta correlación lineal hace que las declinaciones generadas por los parámetros constructivos de la Catedral de Chartres sean explicadas casi en su totalidad, al 98% por las declinaciones estelares de Isis. La probabilidad de que tal coincidencia de configuraciones celestes no sea un resultado aleatorio, o sea la probabilidad de que el resultado no se haya producido por un simple azar no atribuible al diseñador de Chartres es F=0.9999997. Esta correlación, no ocurrió un solo día, si no que ocurría cada día a lo largo de los 32 años iniciales de la construcción de la Catedral, a causa del lento movimiento estelar propio y de precesión del eje terrestre. El segundo resultado principal lo enunciamos así: El centro del Laberinto y del Rosetón de la fachada principal de la Catedral de Chartres estuvieron alineados con la estrella central Elthor de la constelación de Tauro la cual es catasterismo de Isis = Notre-Dame; fue la alineación con total precisión y además cubría la constelación, en su trayectoria diaria, completamente al Laberinto.


The firt main result of this work can be estated as follows: The architectural setting of the Labyrinth, the Transept, the Apse, The Ambulatory and the Rose window of the main facade of the Chartres Catedral are defined following the astronomical pattern of the millenary Catasterismi of the egyptian God Isis and Notre-Dame. In particular, we can see that a linear correlation exists between the stars configuration of the declinations of Isis deity catasterismi –Elthor, Spica, Isis, Sirio and Adhara from the constellations of Tauro, Virgo and Canis Maior– in astronomical time J1200.0, when Chartres Catedral was build, and the declinations of the design of the cathedral with probability 1-k=0.9994 and coefficient of correlation of Pearson Rpq=0.99. This linear correlation makes that the declinations produced by the building parameters of the Chartres cathedral can be explained nearly entirety 98%, by the Isis star declinations. The probability of this celestial configuration not being a random result or something left up to fate by the designer of Chartres is F=0.9999997. This correlation was not happening in one single day, but occurred every day during the first 32 years of construction of the Catedral, due to the own stars movement and the axial precession movement of the earth. The second main result can be stated as: The center of the Labyrinth and the Rose window of the main facade of the Chartres catedral were lined up with the central star Elthor from the Tauro constellation, which is an Isis=Notre-Dame catasterismi. This alignement occurred with total accuracy and the whole constellation covered, on its daily trajectory, completely the Labyrinth.

Keywords

Catedral de Chartres; Rosetó de Chartres; Laberint de Chartres; Laberinto de Chartres; Chartres' cathedral; Chartres' rose window; Chartres' labyrinth

Subjects

00 - Prolegomena. Fundamentals of knowledge and culture. Propaedeutics; 2 - Religion. Theology; 514 - Geometry; 72 - Architecture

Knowledge Area

Enginyeria i arquitectura

Documents

TESI.pdf

53.37Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)