Discapacidad y "fisioterapia" tradicional en África Oeste

Author

Campoy Guerrero, Carme

Director

Roca, Albert (Roca Álvarez)

Date of defense

2017-09-04

Pages

483 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament de Història de l'Art i Història Social

Abstract

Treball de recerca, resultat de l'articulació de tres camps de coneixement: la fisioteràpia, l'antropologia i la cooperació per al desenvolupament, centrat en l'anàlisi de les agències, itineraris i eficàcies relacionades amb el tractament de la discapacitat física i els recursos assistencials dirigits al seu tractament, disponibles en els diferents sistemes mèdics que coexisteixen a l'Àfrica Oest, concretament a Gàmbia i Mali. Té com a objectiu determinar la pertinència, seguint els dictats de l'OMS, de la integració dels recursos i pràctiques tradicionals en els sistemes institucionals de salut per al tractament de la discapacitat física. Aquest estudi s'adscriu al projecte de cooperació interuniversitària Fisiafrica, centrat en l'enfortiment dels serveis de fisioteràpia institucionals en els països diana. D'altra banda, l'anàlisi, tant biomèdic com cultural, de les pràctiques tradicionals en el camp de la fisioteràpia, mostra els alts nivells d'eficàcia de què disposa.


Trabajo de investigación, resultado de la articulación de tres campos de conocimiento: la fisioterapia, la antropología y la cooperación para el desarrollo, centrado en el análisis de las agencias, itinerarios y eficacias relacionadas con el tratamiento de la discapacidad física y los recursos asistenciales dirigidos a su tratamiento, disponibles en los diferentes sistemas médicos que coexisten en África Oeste, concretamente en Gambia y Mali. Tiene como objetivo determinar la pertinencia, siguiendo los dictados de la OMS, de la integración de los recursos y prácticas tradicionales en los sistemas institucionales de salud para el tratamiento de la discapacidad física. Este estudio se adscribe al proyecto de cooperación interuniversitaria Fisiáfrica , centrado en el fortalecimiento de los servicios de fisioterapia institucionales en los países diana. Por otra parte, el análisis, tanto biomédico como cultural, de las prácticas tradicionales en el campo de la fisioterapia, muestra los altos niveles de eficacia de que dispone.


Research work, resulting from the articulation of three fields of knowledge: physiotherapy, anthropology and development cooperation, focused on the analysis of agencies, itineraries and efficacies related to the treatment of physical disability and directed care resources to their treatment, available in the different medical systems coexisting in West Africa, specifically Gambia and Mali. It aims to determine the relevance, following the dictates of WHO, of the integration of traditional resources and practices in institutional health systems for the treatment of physical disability. This study is part of the inter-university cooperation project Fisiafrica, focused on the strengthening of institutional physiotherapy services in the target countries. On the other hand, the analysis, both biomedical and cultural, of traditional practices in the field of physiotherapy, shows the high levels of efficacy available.

Keywords

Fisioteràpia; Tradicional; Discapacitat; Fisioterapia; Discapacidad; Physiotherapy; Traditional; Disability

Subjects

00 - Prolegomena. Fundamentals of knowledge and culture. Propaedeutics

Knowledge Area

Antropologia Social

Documents

Tccg1de1.pdf

2.861Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)